ГЕРБ иска да махне знаците за камери на пътя (ВИДЕО)

02 Юни 2017
40 2962

Да бъдат премахнати пътните знаци, които предупреждават за контрол на пътните органи, предлагат от ГЕРБ. Вече са внесени промени в Закона за движението по пътищата.

 

В събота на среща с премиера Бойко Борисов бяха обсъдени мерки срещу “войната” по пътищата. На нея бяха набелязани три основни проблема в закона, които ще коригираме, обяви Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия.  

 

 

Те се отнасят до знаците преди камерите, наредбата за проверка на наличие на алкохолни и наркотични вещества, тълкувателното съдебно решение от 2014 г. органите да не са на място, където се заснема с мобилни камери, обясни Иванов.
 

Оказвало се, че шофьорите намаляват скоростта там, където има камери, след което отново натискали газта. Според данни на статистиката, върху които ГЕРБ се опират за част от поправките, от 21 януари т.г. досега са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или изобщо без документ за правоспособност за МПС. 
Само в 10 на сто от случаите шофьорите са и собственици на автомобилите. 
 

Ето защо се налагало и въвеждането на съответна санкция – собственици, предоставили колата си на нередовни водачи или на такива, употребили алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотици, да остават без регистрация на автомобила от 6 месеца до една година. 
 

По-добре е знаците, които предупреждават за камери по пътищата, да бъдат премахнати, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. 
 

Той цитира мнението на експерти, според които поставянето на знаците е било грешка. Те сравняват двата периода, когато е имало знаци и когато не е имало и казват, че е по-добре да няма, посочи Радев. 

През светлата част на деня силите на реда ще следят за шофиране с висока скорост. Екипите ще бъдат разположени на места, предразполагащи към нарушаване на максимално разрешената скорост на движение.
 

В тъмните часове ще има засилен контрол за недопускане управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и такива, които са употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции