<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87658" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Има такъв на...

ГЕРБ обявиха, че може да върнат мандата на президента, за да не бавят процедурата “излишно” (видео)

19 Април 2021
0 1560

Водещата коалиция след парламентарните избори ГЕРБ-СДС може да върне мандата, който ще получи от президента Румен Радев за съставяне на правителство. Това обяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите с държавния глава.

„Не желаем да губим излишно време. Може и да върнем мандата, нямаме желание да бавим излишно процедурата“, каза той пред журналистите на „Дондуков“ 2.

ГЕРБ обявиха, че може да върнат мандата на президента, за да не бавят процедурата &#8220;излишно&#8221; (видео)

ГЕРБ на консултациите за кабинет при Румен Радев: Очаквахме поне да ни поздравите! (видео)

„Никой не иска да управлява, всички искат да ни атакуват, да ни се карат, такова нещо не съм виждал досега. Останалите парламентарни групи казват твърдо „не“ на правителство на ГЕРБ – дотук добре, но след това? Ако на „Има такъв народ“ не им достигат двама или трима народни представители, ще ги подкрепим за стабилно правителство“, каза Дончев и обяви, че и днес замества премиера в оставка Бойко Борисов, който е в отпуск.

“Има такъв народ” не коментираха вероятността за техен кабинет на консултациите при президента (видео)

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че с Радев е бил проведен „конструктивен диалог по важни теми“.

ГЕРБ обявиха, че може да върнат мандата на президента, за да не бавят процедурата &#8220;излишно&#8221; (видео)
Стопкадър: bTV

„По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила и най-голяма парламентарна група да приемем мандата“, каза Даниел Митов, който ще е предложен за премиер от ГЕРБ-СДС. „В следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет. Ясно е, че при всички положения България трябва да вземе бързи решения с оглед на пандемичната обстановка“.

ГЕРБ обявиха, че може да върнат мандата на президента, за да не бавят процедурата &#8220;излишно&#8221; (видео)
Стопкадър: bTV

„Обърнахме внимание на езика, който се ползва във и извън парламента. Един политически лидер каза, че ГЕРБ трябва да изчезне. Такъв език е недопустим в демокрациите. Целта не може да бъде унижението на политическия ти опонент. Ние ще търсим възможности за съгласие с другите“, добави бившият външен министър.

Дончев коментира, че България е договорила отсрочка от Европейската комисия за представяне на Плана за възстановяване и устойчивост, според който трябва да се разпределят 12 млрд. лева за икономиката на България. Той трябва да бъде представен до края на април, но Дончев допуска забавяне, ако бъдещото правителство иска да предложи алтернативен план.

ГЕРБ обявиха, че може да върнат мандата на президента, за да не бавят процедурата &#8220;излишно&#8221; (видео)
Стопкадър: bTV

„Фокусираме вниманието си върху тези 12 млрд. лв. Интересно е защо никой не ме пита за останалите 35 млрд. За тях документите са внесени в ЕК. Планът стана обект на политическа интрига. Казват, че имат алтернативни планове. Аз не съм ги видял след изборите. Планът е внесен в парламента, ако имаме правителство, ще го внесем в Европейската комисия. Договорили сме с ЕК отсрочка, за да дадем шанс на следващо правителство, в случай че иска да направи алтернативно предложение“, каза Дончев.

„Ако имаше тема, която беше обект на консенсус с президента, това е, че България трябва възможно най-бързо да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. Ние ще преценим дали предложението ни да бъде внесено в НС. Тук не може да ни заподозрете в политически егоизъм“, каза вицепремиерът в оставка.

Източник: Булевард България

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции