ГЕРБ поиска оставката на зам.-шефа на парламента Валери Жаблянов

February 15, 2018
24 2951
Коментари: 0

ГЕРБ поиска в четвъртък оставката на зам.- председателя на парламента Валери Жаблянов от БСП заради декларацията на левицата срещу провеждането на Луков марш, в която социалистите реабилитираха Народния съд.

 

 

 

Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната му група, прочетена пред медиите. "Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента", обяви Биков. Управляващите искат Жаблянов да напусне поста си, тъй като именно той е автор на въпросната декларация на БСП, в която Народният съд бе окачествен като "необходимо и неизбежно правосъдие".

 

"Поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание", добави Тома Биков.

 

Във вторник пресцентърът на БСП разпространи декларация от името на Изпълнителното бюро на партията, с която осъжда провеждането на Луков марш в София. В текста фигурираше оценка на Народния съд, според която той е бил навременно правосъдие. Малко по-късно пиарите на формацията обясниха, че тясното ръководство на БСП е възложило изработването на декларацията срещу националистическото шествие, но текстът е бил публикуван без санкцията му. Социалистите не били разбрали за оценката на Народния съд. Изречението бе свалено от сайта на левицата. В последствие стана ясно, че автор на текста е заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов.

 

Жаблянов не вижда причина за оставка

 

Никаква причина няма да се оттегля. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП в коментар на исканата му от ГЕРБ оставка.

 

"Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение. Не виждам нищо нередно в случая. Няма причина за оставката. За какво да подавам оставка?", коментира депутатът.

 

Попитан дали ще се извини на близките на жертвите на Народния съд Жаблянов отговори: "На кого трябва да се поднесат извинения?". На въпрос дали ще се оттегли от поста зам.- председател на парламента, ако колегите му от БСП поискат това от него, Жаблянов заяви: "Това ще бъде голяма изненада за мен. Не виждам причина". "Много ви моля, да си прочета вестниците, благодаря ви", беше коментарът на Жаблянов на следващите въпроси на журналистите.

 

БСП се разграничава, ще мислят дали да има санкции за Жаблянов

 

Междувременно председателят на ПГ на левицата Жельо Бойчев публично се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало официалната позиция на социалистическата партия за събитията от края на 1944 и началото на 1945 г., при които са издадени 2730 смъртни присъди. "Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е едно необходимо правосъдие" не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията.

 

Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов", коментира пред "Нова телевизия" Бойчев. Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен председател от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП. Тогава лично премиерът Бойко Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.

 

На „Позитано“ се провежда „кърваво“ заседание, на което партийният елит решава съдбата на Валери Жаблянов след неговото противоречиво изказване за т.нар. Народен съд, предаде репортер на БГНЕС. Все още не е ясно дали лидерката на БСП Корнелия Нинова ще участва в заседанието. Причината за спешното заседание е поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. В тази връзка ПГ на ГЕРБ призова Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание. „Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, се казва в декларацията на ГЕРБ, разпространена от депутата Тома Биков.
 

Гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС. „Народният съд“ Историците определят т.нар. Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници. Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България. Сред избитита са светила на българската наука като професор Александър Станишев – водещ световен хирург, професор Богдан Филов и др. „Народният съд не бива да се оправдава. Тримата големи – Сталин, Рузвелт и Чърчил – решиха да накажат военните престъпници, но нека да преброим в кои държави колко са убити. В Германия по време на Нюрнбергския процес, на който бяха съдени главните виновници за касапницата във Втората световна война, имаме 12 осъдени на смърт. Има естествено и други процеси в Германия, но в никакъв случай броят на осъдените и убитите там не стига тази внушителна бройка на убити, която имаме в България – над 2730 души“, коментира пред БГНЕС акад. Георги Марков.
 

 

Източник: Mediapool.bg

Коментари

Реакции

LIVE | Неделя (12.04) | 20:00 ч. Слави Трифонов и Маги Халваджиян на живо във FB страницата на "Господарите"