<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

ГЕРБ преодоляха казуса със 120-те подписа: Марешки изведнъж поиска Велико Народно събрание

19 Август 2020
0 16391

След като водената от премиер Бойко Борисов коалиция на управляващите ГЕРБ и “Обединени патриоти” не можа да попълни бройката от 120 подписа под искането за свикване на Велико народно събрание, лидерът на “Воля” Веселин Марешки рязко промени мнението си, предаде Mediapool.

В сряда аптекарско-петролният бос и председател на “Воля” внезапно реши, че вече подкрепя идеята на ГЕРБ. От коалицията се нуждаят от четири подписа, а при вишегласно решение, в редиците на “Воля” се отваря възможност за добавяне на всички 12 депутатски гласа.

При такъв сценарий управляващите ще спечелят от 2 до 5 месеца, защото според конституцията това е периодът, в който парламентът трябва да обсъди и гласува дали да се свиква Велико Народно събрание.

Това означава, че решението може да влезе в пленарната зала най-рано през ноември. Междувременно ще са възникнали други неотложни задачи като приемането на бюджета за 2021 г., което би отсрочило окончателното гласуване на решението за свикване на ВНС.

От 22 декември до 10 януари депутатите са във ваканция, освен ако не решат друго, но засега това изглежда малко вероятно. Така евентуалното приемане или отхвърляне на идеята за ВНС от парламента може да се измести за началото на следващата година, а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава.

Как размисли Марешки?

Само преди 5 дни Марешки смяташе, че свикването на ВНС е “губене на време” и партията му “вероятно ще гласува “против” предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция. Той все пак уточни, че иска да види предложенията.

В понеделник ГЕРБ представи “Борисовската конституция”, състояща се предимно от пренаредени текстове сегашния основен закон, няколко поправки и много грешки.

В сряда пък Марешки заяви, че именно сега е моментът за свикване на ВНС.

“В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват “нова конституция, ВНС”, може би е най-доброто време, но не, за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството”, каза Марешки пред БНТ и съобщи, че иска изцяло мажоритарно гласуване.

Депутатите от “Воля”, които се определят като опозиция, през годините често са подкрепяли с гласовете си ГЕРБ и управляващите.

По неофициална информация ГЕРБ разполага с необходимите им 160 гласа за приемане на новата конституция, която да бъде пратена за гласуване от Велико Народно събрание.

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции