Следва: Венецианскат...

ГЕРБ размисли и ще отмени спорната поправка за двойното връщане на бързите кредити

24 Ноември 2020
0 1284

Лобистката поправка, която отвори вратичка за скъпи бързи заеми, беше отменена седмица след като беше приета от бюджетната комисия в парламента. Това се случи на извънредно заседание във вторник, съобщава Капитал.

Скандална законова поправка, която увеличава дълга при кредит двойно, е минала незабелязано в парламента

Поправката в Закона за потребителския кредит мина незабелязано между първо и второ четене на промените в данъчните закони. Тя обаче предизвика скандал, защото очевидно обслужва интересите на небанкови финансови институции и най-вече на такива, които предлагат заеми през кредитна карта.

В резултат от действието ѝ при определени обстоятелства и клаузи в договора на клиента може да се начисли до два пъти главницата под формата на такси или неустойки – практика, която обичайно падаше в съда.

В отговор омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще даде на Конституционния съд текстовете. Над 130 адвокати от цялата страна пък призоваха президентът да наложи вето върху разпоредбата. В резултат предложението се отменя от бюджетната комисия на извънредно закрито заседание.

Сега депутатите от бюджетната комисия предлагат да останат досегашните текстове, които позволяват на потребителите да разчитат на защита от прекомерни разходи по Закона за защита на потребителите (ЗЗП) и Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). А поправката ще бъде записана в преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2021, който ще се гледа в зала тези дни.

“Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. “Смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане, преди да бъдат приети”, допълва тя.

Източник: Капитал

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции