Следва: Скандал в „И...

ГЕРБ свиква национално събрание за избор на ново ръководство, Борисов остава начело

08 Април 2021
0 5558

От Граждани за европейско развитие на България ГЕРБ) свикват национално събрание за избирането на ново ръководство на партията, съобщава bTV.

Събитието е насрочено за 11 май и към момента е известно, че на него няма да се обсъжда смяната на Бойко Борисов като председател.

По-рано днес лидерът на партията премиерът Бойко Борисов заяви, че е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от мястото си на народен представител и че няма да се ползва от имунитета си на министър-председател.

Видео от изказването му при огледа на ремонт на пътя за Рилския манастир можете да си припомните по-горе.

Борисов: “Отказвам се от мястото си на народен представител” (видео)

Борисов, чиято партия събра най-много гласове на изборите, ще трябва да предложи бъдещ кабинет, но кандидатурата им едва ли ще получи подкрепата на новите партии в парламента.

Още в деня след парламентарния вот за подобни рокади заговориха и в БСП. Там цялото Изпълнително бюро излезе в оставка, но лидерът Корнелия Нинова обяви, че няма да се оттегли, за да не остане партията извън политическите процеси в страната през следващите месеци.

Цялото изпълнително бюро на БСП подаде оставка… без Корнелия Нинова (видео)

Резултатите от парламентарните избори доведоха до цялостно пренареждане на българския прламент, което отреди на партията на Слави Трифонов второ място. А самият той още вечерта след гласуването обяви, че има симптоми на Covid-19 и не даде публично изявление.

Слави Трифонов с първо изказване след вота: Има ясна законова процедура и ние я спазваме

Лидерът на “Има такъв народ” отговори на поканата на Борисов да поеме отговорност и да предложи кабинет във Facebook, че Конституцията предвижда “ясна процедура”, а именно, че лидерът на ГЕРБ трябва да предложи правителство и ако то не бъде одобрено от Народното събрание, чак тогава мандатът се дава от президента на втората политическа сила.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции