ГЕРБ се готви да промени конституцията, за да разследва Гешев приватизацията

February 26, 2020
20 190
Коментари: 0

ГЕРБ започва нови консултации за промени в конституцията, които да премахнат напълно давността за наказателно преследване на приватизацията, съобщи Mediapool.

 

Целта е да се даде възможност на новия главен прокурор Иван Гешев да разследва и анализира прехода, колкото си пожелае. Ако промените бъдат приети, българското право ще приравни приватизацията до престъпленията срещу мира и човечеството.

 

Това е втори опит за последните две години за прекрояване на основния закон заради приватизацията. Той е продиктуван от разпореждането на новия главен прокурор Иван Гешев до ДАНС за проверка на целия приватизационен процес.

 

Иван Гешев: Аз правя неща, които други само могат да обещаят

 

На 13 февруари Гешев призова политиците да не го аплодират, ами да си свършат работата и да променят конституцията. “Ние ще извършим проверка, работа на политиците е да променят закона, ако трябва и конституцията”, каза Гешев.

 

В края на 2017 г. ГЕРБ изготви проект за промени в конституцията, които предвиждаха да отпадне давността за разследване на приватизационните сделки. Проектът бе мотивиран от тогавашната цялостна проверка на приватизацията, извършена от ДАНС по разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В крайна сметка ГЕРБ и ДПС – двете партии, подкрепящи идеята, тихомълком я изоставиха. БСП също настояваше за проверка на целия преход, включително на престъпните групировки, но накрая пленумът на БСП обяви инициатирата за “заблуда” на хората.

 

Сега същият този проект ще бъде реанимиран.

 

“Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 г. – 2019 г.”, гласи поправката.

 

В заключителните разпоредби се указва, че делата, които са прекратени поради изтекла давност, се възобновяват с влизането в сила на конституционните промени.

 

ГЕРБ ще води разговори с БСП за промяна на основния закон заради нуждата от събиране на квалифицирано мнозинство.

 

Законодателната инициатива се мотивира с нуждата от “възстановяване на справедливостта и възвръщане на доверието на гражданите в наказателната система на държавата”. Допълва се, че българското общество е “особено чувствително” и “изисква разкриване на истината и пределна ясното за незаконно обогатилите се от приватизацията”.

 

С идентични аргументи ГЕРБ прие през последните години няколко особено репресивни закона, включително Закона за конфискацията, а след това бе създадена и комисия “Антикорупция” (КПКОНПИ)

 

В работните мотиви към законопроекта не са посочени конкретни дела, които не са разследвани поради изтекла давност. За сметка на това разбираме, че “истината за приватизацията” ще разкрие “ключа за борбата с корупцията”:

 

“Тъй като последиците от тези престъпления са проникнали във всички сфери на икономиката, финансите, търговията, социалната, културната и др. области, смятаме, че като народни представители дължим на всички граждани истината за приватизацията, защото там е и ключът за борбата с корупцията”, се казва в проекта за мотиви, който трябва да станат основа на усилието за промяна в конституцията.

 

Бисерите на Иван Гешев, който каца на Луната с дизелов двигател

 

ГЕРБ цитират извадки от закони на четири държави, в които се допускат изключения при давността за разследване на някои видове тежки престъпления. В Канада няма давност за убийства, отвличания или сексуално насилие. В Норвегия от 2014 година е удължен срокът за преследвателната давност за убийство. Цитира се създаденото специално полицейско формирование за повторно разследване на стари случаи, наречено “Студени досиета”.

 

В законодателството на Великобритания няма ограничение за давност при извършени сериозни сексуални престъпления. В САЩ, когато се установи, че дадена страна в процеса е представила неверни факти, обжалването на постановеният акт не е ограничен със срок. Прави впечатление, че никъде не се допуска абсолютна давност за финансови престъпления или престъпления по служба.

 

Цялото усилие на ГЕРБ е изключително проблемно от гледна точка на върховенството на закона. Преди две седмици дори бившият главен прокурор Никола Филчев, който е родоначлник на мантрата за “престъпната приватизация”, казва, че подобна промяна на конституцията е много “на границата”.

 

През 2016 г. Конституционният съд отмени като противоконституционни промените в Наказателния кодекс, с които се премахваше давността за преследване на престъпленията на комунизма. Съдът бе сезиран от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който също намери сериозен проблем с отпадането на давността. Сега ГЕРБ се опитват да избегнат от тази пречка като променят директно конституцията. Това няма да премахне колизицията с основни принципи на правото.

 

Източник: Mediapool

Коментари

Реакции