<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56451" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ГЕРБ се отказаха да блокират бизнеса с Airbnb и Booking

12 Февруари 2020
0 242

ГЕРБ оттегли идеята, която щеше да затрудни силно краткосрочно отдаване под наем на имоти през платформи като Airbnb и Booking, пише Mediapool.

 

 

Преди седмица управляващите пожелаха собствениците на имоти да се допитат за съгласието на минимум половината от съседите си, в случай че те искат да настаняват гости чрез онлайн посредници.

 

 

Въпреки че обществено обсъждане не беше проведено, поправката беше много бързо приета от ресорната комисия на второ четене, но в пленарната зала управляващите решиха да оттеглят предложението си също толкова внезапно.

 

 

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРЕЩУ BOOKING И AIRBNB: ИСКАТ КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА ИМОТИТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ПОЧИВКИ

 

 

“По време на дебата в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване”, каза Димитър Бойчев от ГЕРБ.

 

 

На какъв дебат се позовава депутатът не стана ясно. В комисията поправката бе гласувана бързо и без задълбочен разговор по темата. “Демократична България“ разкритикува идеята на ГЕРБ и напомни, че Airbnb и Booking.com са спомогнали за съживяване на цели райони в София и другите големи градове.

 

 

НОВ УДАР СРЕЩУ КРАТКОСРОЧНОТО ОТДАВАНЕ НА ИМОТИ ЧРЕЗ AIRBNB ГОТВЯТ ДЕПУТАТИ

 

 

Възникнаха дори съмнения, че от ГЕРБ се опитват да създадат пречки пред бизнеса с краткосрочно отдаване под наем в полза на хотелиерите. “Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения“, коментира Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), цитиран от сайта „Инвестор“.

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции