<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще имат ли ва...

Германия може да удължи локдауна чак до март

29 Декември 2020
0 1196

Жертвите на Covid-19 в Германия са вече над 30 000. А ситуацията в болниците остава критична – леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският персонал е на ръба на силите си. На този фон удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно, пише Дойче веле.

На 5 януари ще знаем повече

Засега пълните ограничения важат до 10 януари – магазините са затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), ресторантите, кафенетата, театрите и кината – също. Още преди зимната ваканция голяма част от учениците преминаха към дигитално обучение от дома. А контактите са силно ограничени. “Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем следващия път, няма да можем да преценим с точност развитието и затова ще се наложи да удължим локдауна”, каза шефът на канцлерската служба Хелге Браун в интервю за телевизия RTL.

И премиерът на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изказа по подобен начин. Според него, “локдаунът трябва да бъде удължен”. А премиерът на Тюрингия Бодо Рамелоу предполага, че “ще трябва да живеем с ограничения до март”. Когато Меркел се срещне с премиерите на отделните провинции на 5 януари, надали ще стане дума за разхлабване на мерките, смята той. “Всички ние сме на мнение, че локдаунът трябва да бъде удължен”, каза още той в интервю за Германската редакционна мрежа.

Германия започва масова ваксинация на населението от 27 декември

Германия може да удължи локдауна чак до март

Улрике Демер, говорителка на федералното правителство, отправи апел към гражданите да се пазят особено много и да “се наслаждават внимателно” на празниците, тъй като броят на новозаразените все още е твърде висок.

Започналото след Коледа имунизиране на населението е само малък проблясък на надежда. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан моли за търпение. По думите му, производството на ваксини е сложен процес и не може да бъде увеличено изведнъж. Федералното правителство и производителите BioNTech и Pfizer правят всичко възможно, за да подсигурят нови цехове както в град Марбург в провинция Хесен. “Нашата цел е още през февруари-март да разкрием производство и там. Това би повишило значително количеството на произвежданите ваксини”, каза Шпан. 

Болниците в Германия – скоро без пари?

Днес, 29 декември, институтът “Роберт Кох” обяви, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията досега броят на положително тестваните лица е над 1,66 милиона. Жертвите на Covid-19 са 30 978.

Същевременно Германското дружество на болниците бие тревога. “Ако федералното правителство не увеличи помощите още през първото тримесечие на 2021 година, много клиники няма да могат да плащат заплатите на служителите си”, обяви президентът на дружеството Гералд Гас. Болниците отменят от месеци планови операции, поради това финансовите им средства са силно ограничени.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции