<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76229" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Испания е пър...

Германия обяви София, Разград и Сливен за рискови. Какво означава това?

22 Октомври 2020
0 522

От 24 октомври областите София-град, Разград и Сливен ще бъдат категоризирани от германското Министерство на външните работи като рискови. В този списък вече са Благоевград и Търговище. Това означава, че германското министерство предупреждава да не се пътува натам, но официална забрана няма. При завръщането си в Германия пътувалите в тези райони трябва да представят негативен PCR тест или да останат 14 дни под карантина. България остава сред онези страни в ЕС, които германското правителство не счита изцяло за рискови, пише Дойче веле.

Институт “Роберт Кох” обяви, че като рискова ще бъде категоризирана цялата територия на Полша, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, плюс Гибралтар, Ирландия, почти цяла Австрия и големи части от Италия. Такива области има още в Естония, Хърватия Швеция. Досега в списъка на “рисковите области” бяха цяла Испания, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Словакия, Румъния и целите Западни Балкани.

Германия обяви София, Разград и Сливен за рискови. Какво означава това?

Докъде се простира правото на свободно движение?

Вътре в Германия отделните провинции налагат свои собствени ограничения. Тези ограничения обаче, както и предупрежденията и забраните за пътуване, издавани от националните власти, редовно влизат в колизия с правото на свободно придвижване. Какви мерки всъщност имат право да взимат властите?

Член 11 на германския Основен закон гласи: “Всички германци имат право на свободно придвижване из цялата територия на държавата.” Но както при всички основни права, така и в този случай държавата има право да упражни върховенството си при настъпването на определени обстоятелства. Това редовно се случва, когато например полицията забранява масовите прояви на определени места. Когато бъде обявена евакуация или когато един бездомник насила бива настанен в приют, също се стига до ограничаване на основни права. Точно такива ограничения се налагат и днес в Германия с локалните забрани за подслоняване на хора от рискови райони.

Забраните стигат до съда

Тези забрани в Германия се налагат само със закон или с равен по сила нормативен акт, при това – ако е направена сериозна оценка за тяхната целесъобразност. По нея пък се произнася и съдът. Административният съд в Манхайм беше първият, който временно отмени забрана за подслоняване, след като семейство от Северен Рейн-Вестфалия се оплака, че не е допуснато да отиде на почивка в провинция Баден Вюртенберг без да престави негативен PCR тест. До подобно решение стигнаха и съдилищата в Долна Саксония, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. В Саксония-Анхалт и Хамбург обаче подобна мярка продължава да е в сила. Федералния конституционен съд на Германия днес отхвърли жалба срещу задължението за представяне на негативен тест при посещение в провинция Шлезвиг-Холщайн. 

Гражданите на ЕС имат право на свободно придвижване и по цялата територия на държавите членки. В съответния договор ясно е вписано: “Всеки гражданин на ЕС има право свободно да се придвижва из държавната територия на държавите членки, като спазва изключенията, предвидени в договорите и в наредбите за тяхното изпълнение.” Сред основните свободи, действащи в ЕС, е и свободното движение през границите на стоки, услуги, капитали и хора. Ако това право бъде ограничено, тогава вече думата ще има Европейският съд, който тълкува закона на територията на ЕС.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции