<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87905" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС се кани да ...

Германия прие закон, позволяващ “внезапен локдаун” въпреки протестите (видео)

22 Април 2021
0 350

Германският парламент прие закон, позволяващ внезапното въвеждане на локдаун в области с високо заразяване от Covid-19, предаде Дневник, цитирайки агенция DPA.

Нормативният акт бе подкрепен от управляващата голяма коалиция начело с канцлерката християндемократ Ангела Меркел. Вицеканцлерът Олаф Шолц от социалдемократите заяви, че е нужна яснота и последователност и че противоепидемичните мерки трябва да са федерално, а не само на провинциално равнище.

Германия прие закон, позволяващ &#8220;внезапен локдаун&#8221; въпреки протестите (видео)

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан нарече епидемичната обстановка в страната “изключително сериозна”. Той се позова на високия брой пациенти с коронавирус, настанени в интензивни отделения – 5000 и посочи, че две трети от заразяванията са станали при частни срещи.

Амира Мохамед Али от крайнолявата опозиционна партия “Левите” обвини правителството, че се стреми да ограничи основни права. От либералната Свободна демократическа партия пък предупредиха, че може да сезират Конституционния съд.

Одобреният закон за “аварийна спирачка” позволява внезапното налагане на локдаун там, където общият брой на новозаразените за седемдневен период е повече от 100 на 100 хил. жители в продължение на три поредни дни. По време на дебатите в Бундестага полицията се намеси, за да прекрати демонстрация на около 8000 противници срещу новите ограничения. Според органите на реда участниците не са спазвали правилата за физическа дистанция и не са носели маска.

Протестиращите скандираха “Мир, свобода, долу диктатурата!” и “Ние сме народът!”. На един транспарант пишеше: “Не на закона, който обезправява гражданите”.

Германия прие закон, позволяващ &#8220;внезапен локдаун&#8221; въпреки протестите (видео)

Много от районите в Германия са с показател над 100, което означава, че ако законопроектът бъде одобрен в този си вид и от горната парламентарна камара, Бундесрата – нещо, което може да стане още тази вечер, – в тези части от страната незабавно ще бъде наложен локдаун.

Меркел отмени затягането на мерките в Германия по Великден само ден след като го обяви

При въвеждането на т. нар. “внезапен локдаун” се предвижда въвеждането на нощен полицейски час – най-оспорваната рестрикция, както и затваряне на повечето магазини и допускане само на един гост в домакинство, като децата под 14 години не се броят. Училищата трябва да прекратят присъственото обучение, ако нивото на новозаразените надмине 165, а на погребенията се допускат до 30 присъстващи.

Германия въвежда локдаун до 18 април, ще посрещне Великден със строги ограничения (видео)

Някои политически лидери и здравни експерти критикуват комбинацията от държавни правила за справяне с епидемията в Германия, като казват, че за хората е трудно да ги разберат и така борбата са вируса се усложнява, отбелязва Агенцията.

Източник: Дневник

Снимки: AP

Видео: Ruptly

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции