<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86390" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Аспарух И...

Германия спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

31 Март 2021
0 267

Германия ще използва ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, пише Клуб Z.

Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на 16-те провинции постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на Covid-19. Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института “Роберт Кох” (STIKO) и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени.

Новината е още един удар по ваксината на AstraZeneca, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави.

Шпан каза, че това от една страна е спънка, но от друга означава, че повече хора над 60 години могат да се ваксинират по-бързо. “В този смиъл мога просто да призова всички хора над 60 години да се възползват от тази ваксинационна оферта”, каза Шпан.

Ваксината на AstraZeneca си сменя името. Вече ще се казва “Ваксеврия“

Канцлерката Ангела Меркел защити новите възрастови ограничения и каза, че те помагат за укрепването на доверието във ваксините срещу коронавируса. “Доверието идва със знанието, че всяко подозрение, всеки отделен случай, ще бъде разгледан”, каза тя в Берлин след консултации с премиерите на 16-те провинции. Меркел добави, че откритостта и прозрачността са най-добрият начин за справяне с такава ситуация.

По-рано институтът “Паул Ерлих”, медицински регулаторен орган, съобщи, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на AstraZeneca. Девет от тези случаи са били с летален край. Всички, с изключение на два, са установени при жени на възраст между 20 и 63 години.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции