Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Германия: твърди мерки срещу чеченските кланове
Германия: твърди мерки срещу чеченските кланове
По света
05-17-19
добавено
1972
прегледа

Германската полиция е принудена да предприеме по-твърд подход срещу организираните престъпни групи, действащи на територията на Германия, в това число срещу престъпните чеченски кланове, пише Дойче веле.

    

 

Информаците в германските медии за дейността на чуждите престъпни кланове, в това число на чеченски мафиотски организации, бяха забелязани от властите. "Борбата с клановата престъпност е от първостепенно значение за мен", е заявил вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от неговия говорител Стив Алтер.

 

Държавата обявява война на криминалите структури

 

По разпореждане на министър Зеехофер, Федералната криминална служба (BKA) е разработила специална програма за противодействие на организираната кланова престъпност, която ще изпълнява заедно с полицията. Проблемът се състои в това, че германската конституция делегира правата по охраната на вътрешния ред и сигурността на компетентните органи в отделните 16 провинции. Което ще рече, че Федералната криминална служба не може да се меси в работата на местната полиция.

 

По думите на министър Зеехофер, въпросната програма съдържа мерки, които ще помогнат на отделните ведомства по места да разследват по-ефективно дейността на престъпните кланове, активни на територията на няколко федерални провинции.

 

"Считам, че сме длъжни да използваме максимално всички ресурси, с които разполагаме в страната. Една правова държава не бива да търпи подобни криминални структури", обяви министърът.

 

На въпрос на ДВ неговият говорител Стив Алтер съобщи, че под ръководството на BKA е създадена специална група, която ще се занимава с дейността на организираните престъпни групи на преселници от севернокавказките републики. Нейните експерти ще оказват съдействие на местните полицейски органи при разследването на престъпленията, извършвани от така наречената "чеченска мафия" в Германия. Освен това са предвидени и редица административни мерки, добави говорителят, без обаче да навлиза в подробности. Според запознати, става дума основно за издаваните разрешения за пребиваване, както и на лицензите за извършване на търговска дейност. Според германската преса, чеченските кланове са много активни в охранителния бизнес и контролират редица фирми за охрана.

 

През първите три месеца на тази година Германия е екстрадирала 268 граждани на Русия. Трудно е обаче да се каже колко от тях са с чеченски произход, тъй като статистиката в Германия не дели гражданите на отделните страни и по някакъв друг национален признак. Не е тайна обаче, че по-голямата част от руските граждани, кандидатстващи за убежище в Германия, са преселници от Чечения и Дагестан.

 

 

Източник: Дойче веле