<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46153" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Германия ще довърши "Северен поток-2" въпреки американските санкции

23 Декември 2019
0 1208

Германското правителство "твърдо разчита", че проектът "Северен поток-2" ще бъде довършен въпреки американските санкции, съобщи днес в. "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на източници в кабинета в Берлин, предаде Клуб Z.

 

 

В БЮДЖЕТА НА САЩ ЗА 2020 Г. СА ЗАЛОЖЕНИ САНКЦИИ СРЕЩУ "ТУРСКИ ПОТОК" И "СЕВЕРЕН ПОТОК 2"

 

 

"Позицията на правителството по отношение на този проект не се е променила", посочили източниците пред вестника.

 

 

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри във вторник законопроекта за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година, която започна на 1 октомври. Според него администрацията трябва да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток".

 

 

На 11 декември документът бе гласуван от Камарата на представителите, а в петък го подписа президентът Доналд Тръмп и така той влезе в сила.

 

 

От своя страна в събота швейцарската фирма "Олсийз" (Allseas), която е подизпълнител на проекта "Северен поток-2" обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения относно санкциите.

 

 

САЩ НАЛОЖИХА САНКЦИИ НА КОМПАНИИТЕ, КОИТО СТРОЯТ "СЕВЕРЕН ПОТОК-2"

 

 

Правителството на Германия определи санкциите срещу двата газопровода като намеса в европейските работи.

 

 

Американските санкции срещу тръбопровода "Северен поток 2" и опита на правителството в Берлин да предотврати влизането им в сила, са сред темите на германския таблоид "Билд".

 

 

От вестника се позовават на писмо на външното ведомство в Берлин до правителството на САЩ и съобщават, че до последния момент германското правителство се е опитвало да спре влизането в сила на американските санкции срещу "Северен поток 2". Писмото е било изпратено часове преди подписването в петък от американския президент на бюджета за следващата финансова година. Въпросният бюджет предвижда въвеждане на санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". В документа на Берлин се казва, че тези мерки са нецелесъобразни.

 

 

"Билд" посочва, въз основа на информация от източник, че санкциите на САЩ "са оставили Украйна в много по-изгодна позиция спрямо Русия" и че готовността на "Газпром" да изплати 2,9 милиарда долара съгласно решение на Стокхолмския арбитражен съд била обвързана с въвеждането от Вашингтон на ограничителни мерки срещу "Северен поток 2". "Без санкциите ("Газпром") никога нямаше да се съгласи да изпълни присъдата", е казал източникът на вестника.

 

 

Източник: Клуб Z

Снимка: Dnes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции