Германската прокуратура пита за условията в затворите у нас

October 11, 2018
18 1366
Коментари: 0

Българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти. Едва тогава ще се вземе окончателното решение за екстрадицията на Северин Красимиров, арестуван за убийството на тв водещата Виктория Маринова, съобщи говорителят на прокуратурата в град Целе Бернд Колкмайер, цитиран от БНТ. 

"Има европейски стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и така нататък, очакваме българските власти да ни пратят потвърждение, че затворите ги изпълняват, и ще се произнесем“, казва той. Разрешението за предаването на заподозрения зависело от писмо на българските съдебни органи, което все още не е получено.

Ден след ареста в Германия на 20-годишния заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе Северин Красимиров се появиха съмнения, че има и съучастници. Версията е неофициална и се лансира от хора от ромската махала, които познават арестувания. Те твърдят, че вечерта преди убийството той е бил взет с кола от двама свои приятели, с които са отишли на рожден ден. За тях обаче досега разследващите не са говорили и не се знае дали са разпитвани или арестувани. Не е ясно и защо не беше споменато, че Красимиров не е пътувал сам до Германия. По информация на Нова телевизия с него е имало още един човек, който след това се е върнал в България.

„Той е бил с други хора. Защо не казват от Селеметя (съседна ромска махала) за беемвето, дето е дошло да го взема оттука. Не им знам имената. Не е единствен, той е 20 кила с мокри дрехи. И това убийство не е станало току-така, това си е организирано. Тези, които са дошли да го вземат с колата, те знаят, знаят за какво са го направили. Не може това момиче да отиде там и по случайност и те да отидат да я хванат и да я изнасилят по най-долния начин“, заяви жител на махалата пред bTV. Той разказа, че заради страх от отмъщение голяма част от жителите на квартала се изнесли. Останалите пък били въоръжени.

За извършеното престъпление са знаели почти всички от махалата. Отново заради страх, че невинни може да пострадат, лелята и жената на Северин бяха принудени от съседите си да говорят пред телевизиите. Двете жени разказаха, че са го видели с кръв по дрехите. Жена му не го попитала нищо от страх.

Заподозреният е признал пред майка си за извършеното, разказа тя по Нова телевизия. Обяснил й, че е бил пиян и дрогиран. „Той призна, дето направил… той на пияна глава и надрусан много. Той каза: „Аз, майко, нищо не помня“. Призна си, почна да плаче пред мен“, каза Надежда Красимирова. Според нея синът й бил с умствена изостаналост и вземал хапчета.

Нова телевизия цитира човека, извел Северин от България. Синан е помогнал на предполагаемия убиец да избяга в Германия. Кара го с колата си до Хамбург. Двамата се познавали от махалата. Синан твърди, че през целия път Северин не казал, че е изнасилил и убил Виктория. 

"Беше през цялото време мълчалив. 30 часа карах. Говорихме си общи неща. За толкова часове да е говорил половин час", разказа той. Разбрал, че е возил заподозрян за убийство, едва когато го оставя в Хамбург и германската полиция започва да издирва и двамата. Синан се прибрал в България, за да даде показания, не е задържан. Той видял Северин и на рождения ден в нощта преди убийството. Празнували до сутринта. Северин си тръгнал сам, бил "пиян, но не толкова много".

Германската полиция е реагирала прекалено бавно на искането на българските власти Северин да бъде задържан, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в Казанлък, цитиран от Канал 3. Според него на германските служби са били нужни няколко часа. „От три области се събраха, мобилизираха всички части, за да съберат кураж да влязат там. От България дистанционно им се казваше: „В този вход е, на този етаж е, така е облечен“. А голямото им притеснение за влизане в този 4-етажен блок беше, че бил населен с папуаси. Те под това разбират всякакви етноси, които са опасни от тяхна гледна точка“, заяви Симеонов. Оценката му рязко се размина с мнението на германските разследващи. Според шефа на криминалната полиция на Германия Фредо де Врийс, цитиран от германската преса, подчинените му са свършили страхотна работа за възможно най-кратко време. Той посочи, че от получаването на сигнал от България до ареста са минали едва няколко часа. Бързо била пратена мобилна група от командоси плюс допълнителни сили на полицията в Люнебург.

 

Източник: Сега

Коментари

Реакции

LIVE | Неделя (12.04) | 20:00 ч. Слави Трифонов и Маги Халваджиян на живо във FB страницата на "Господарите"