<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72477" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС стопира ж...

Германски депутат: “Искам да поздравя хората в България, които вече седмици излизат на улицата”

31 Август 2020
0 5115

Детлеф Мюлер е депутат от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В Бундестага той е и заместник-председател на парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния. Ето какво заяви Мюлер в интервю за Дoйче веле.

ДВ: Г-н Мюлер, как оценявате продължаващите протести в България?

Мюлер: Най-напред искам да подчертая, че правото на протест – също както и свободата на словото – спада към основните ценности на демокрацията. Едно демократично общество живее от ангажираността на гражданките и гражданите си и тъкмо поради това участието в обществения живот е изключително важно, включително под формата на протести. На второ място искам да поздравя хората в България, които вече от седмици излизат на улицата в името на демокрацията, върховенството на закона и независимото правосъдие – и срещу корупцията.

ДВ: Знаете ли какво искат демонстрантите? Приемате ли техните искания и имате ли някакви критики към тях?

Мюлер: Исканията и целите на демонстрантите са ми до голяма степен известни. Както и при други големи протести, в България не може да се говори за хомогенна група демонстранти. Независимо от това искам ясно и категорично да заявя: Аз се солидаризирам с българките и българите, които формулират проевропейски цели и защитават основните европейски ценности – демокрацията, върховенството на закона и независимото правосъдие. И се борят срещу корупцията.

ДВ: А подкрепяте ли искането за оставка на главния прокурор Иван Геешев? И какво, според Вас, предстои в България? А след ерата Борисов?

Мюлер: На тези три въпроса ще дам общ отговор. Аз съм избран за народен представител в Бундестага, където съм и заместник-председател на парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния. В това си качество с голямо внимание наблюдавам политическите процеси в България. Същевременно трябва отново да обърна внимание на факта, че вътрешнополитическите процеси в България са вътрешна работа на страната. И затова не е редно да давам препоръки по тези въпроси.

ДВ: В протестите участва и БСП, която е член на социалдемократическото партийно семейство в ЕС. В подкрепа на демонстрантите се обяви и президентът Румен Радев, избран с подкрепата на БСП. Каква е позицията на германските социалдемократи от ГСДП по отношение на БСП и нейната роля в протестите?

Мюлер: Парламентарната фракция на ГСДП в Бундестага настоява във всички държави от ЕС да бъде гарантирано спазването на принципите на правовата държава. Тук още веднъж ще припомня, че ние като парламентарна фракция на ГСДП в Бундестага подкрепяме проевропейските демонстранти и техните искания, но не излизаме с позиция по конкретни вътрешнополитически или партийно политически въпроси.

ДВ: А имате ли контакт с БСП и президента Радев?

Мюлер: Не, не съм имал контакти с тях.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции