<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте най-кре...

Германски имунолог: “Имунитетът срещу коронавируса е много кратък, а стаден имунитет няма”

30 Октомври 2020
0 7457

Вече е сигурно: имунитетът срещу коронавируса е само за кратко време. Затова единственото спасение е ваксината. “Стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера”, казва пред Дойче веле германският имунолог Томас Камрад.

ДВ: На фона на нарастващия брой новозаразени в Европа въпросът за имунитета става все по-важен. Но ново изследване на Кралския колеж в Лондон разби надеждите за естествен имунитет, като показа, че намалява делът на преболедувалите Ковид-19, които са развили имунитет срещу заразата. Какво означават изводите от това изследване?

Томас Камрад
Проф. Томас Камрад

Проф. Томас Камрад: Това мащабно проучване потвърждава изводите от други по-малки изследвания по същата тема. А именно, че антителата представляват само временно решение. При някои пациенти само няколко месеца след заразяването вече не могат да бъдат установени никакви антитела.

ДВ: Различните изследвания стигат до различни резултати. Според едните, имунитетът продължава най-малко пет месеца, а в други се говори само за два месеца и половина. Как се обясняват тези разминавания?

Проф. Камрад: Два месеца имунитет е минимумът, като това далеч не важи за всички, а само за някои хора. Учените са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Но е твърде рано за окончателни заключения, тъй като познаваме вируса от едва 9 месеца и не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например.

СЗО: Човечеството е много далеч от постигането на стаден имунитет срещу Covid-19

ДВ: Можем ли на базата на досегашните познания да кажем какъв е минималният срок, в който след зараза с коронавируса имаме имунитет?

Проф. Камрад: Само при една малка част от хората след 2-3 месеца вече няма и следа от антитела. При останалите имунитетът продължава по-дълго.

ДВ: А колко голяма е опасността да се заразим повторно?

Проф. Камрад: Има вече такива случаи, от което следва, че това съвсем не е изключено. При тях обаче беше установено, че става дума за различни щамове на вируса – тоест, говорим за две различни инфекции. А и досега това са по-скоро единични случаи.

ДВ: А каква е вероятността вирусът да мутира и така да загубим придобития имунитет?

Проф. Камрад: Минимална. Принципно мутацията не е изключена, но коронавирусите не мутират толкова често. Затова бих казал, че е малко вероятно придобит имунитет да бъде загубен заради мутиране на вируса. Основният проблем е в това, че имунитетът има кратък живот и изчезва от само себе си.

Ново проучване показва, че имунитетът срещу Covid-19 трае само няколко месеца

ДВ: В началото на пандемията някои политици и експерти заложиха на стадния имунитет. Провали ли се междувременно тази концепция?

Проф. Камрад: Дадено нещо може да се провали само ако изобщо е имало шансове за успех. За мен стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера. Да чакаш да се заразят толкова много хора, че обществото да добие по този начин групов имунитет, в случая е напълно невъзможно – включително защото трайността на имунитета срещу този вирус очевидно е твърде кратка. Единственият път към стаден имунитет преминава през сигурна и ефективна ваксина, която да предлага дълготрайна защита.

Проф. Томас Камрад е президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската клиника в Йена. Следвал е медицина в Кьолн, Виена и Берлин и е работил в Университетската клиника в Бон, в берлинската болница Шарите и в Масачузетския технологичен институт.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции