<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Гърция въве...

Германски учени: след Covid-19 често се стига до увреждане на органи

22 Юли 2021
0 1681

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия – обикновено увредени вътрешни органи. Това са установили изследователи от университета в Улм, цитирани от Дойче веле.

“Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи”, казва Доминик Букерт, главен лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от Covid-19, засягащи белите дробове, сърцето и съдовете. 

Covid-19 може да предизвика сериозни мозъчни усложнения, според изследване

Миокардит и задуха

Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта, обяснява Букерт. Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже. “Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания”, констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години.  

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т.нар. пост Covid синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето, казва Букерт. “При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове.” Последицата е позната на много хора, прекарали такива заболявания: задуха. 

Потвърждение на известното досега

Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники направиха при проучването на късните последствия от Covid-19, казва още главният лекар. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции