<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81512" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО: Стаден и...

Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на коронавируса

12 Януари 2021
0 2060

Германски учени твърдят, че са открили слабото място на коронавируса и знаят как могат да пресекат пътя му към човешките клетки. Това може да се окаже дългоочакваният пробив в борбата срещу Covid-19, пише Дойче веле.

Коронавирус: всичко най-важно за започващите ваксинации

През последните месеци всички залагаха на ваксините, но един антивирусен медикамент би могъл да доведе до сериозен пробив в борбата срещу пандемията. След като такива лекарства успяха да поставят под контрол ХИВ и Хепатит С, сега редица международни екипи работят на високи обороти за откриване на препарат срещу Covid-19.

Слабото място на коронавируса

Изследователите от Тюбинген твърдят, че са намерили слабото място на коронавируса. С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Мишената, в която се прицелват, е един ензим, известен като GK1. Чрез този ензим вирусът „принуждава“ човешките клетки да произвеждат определени вещества и да ги „предоставят“ на вируса. А с тяхна помощ той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм. Д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген твърди, че по този начин коронавирусът може да бъде тежко засегнат, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Дали това е дългоочакваният пробив в борбата срещу Covid-19? Д-р Бернхард Елингер от института „Фраунхофер“ смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търсeният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти – в списъка с „кандидати“ влизат стотици вече сертифицирани вещества.

“Най-рано в края на тази година”

Но всичко това отнема време. Защото след като се идентифицира правилното лекарство, тепърва трябва да се извършат различни изследвания и клинични тестове. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу Covid-19 може да се разчита най-рано в края на годината.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции