<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56442" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гешев нареди на ДАНС проверка на целия приватизационен процес

12 Февруари 2020
0 145

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да бъде извършена “пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства”, това съобщиха от държавното обвинение.

 

 

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

 

 

От агенцията следва да установят дали са събрани предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

 

 

“КАКВО Е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА?” ГЕШЕВ ПИТА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД КОГА МОЖЕ ДА РАЗСЛЕДВА ПРЕЗИДЕНТА

 

 

Службата за сигурност ще трябва да установи още как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, дали са извършвани проверки по изпълнение на приватизационните договори, както и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

 

 

ИВАН ГЕШЕВ ИСКА ДА НЯМА НАКАЗАНИЕ ЗА ПРОВОКАЦИЯ КЪМ ПОДКУП В КОНЦЕПЦИЯТА СИ ЗА ПРОКУРАТУРА

 

 

Нужно е да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

 

 

В края на 2017 година от ГЕРБ заговориха за подобна ревизия на приватизацията, като предложиха конституционни промени, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки в периода 1992-2017, припомня “Свободна Европа”. ДПС подкрепиха идеята, която тогава беше представена лично от бившия председател на Комисията по правни въпроси и настоящ министър на правосъдието Данаил Кирилов. Управляващите така и не реализираха предложението.

 

 

Източник: Прокуратура на РБ, “Свободна Европа”

Снимка: OFFNews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции