<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ива Митева: Щ...

Гешев се яви в парламента: Член 24 от Правилника противоречи на Конституцията (видео)

19 Август 2021
0 1910

“Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването си на Комисията по правни въпроси към НС.

Народното събрание единодушно реши Иван Гешев да се яви в парламента

„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите”, добави още главният прокурор.

Гешев се яви в парламента: Член 24 от Правилника противоречи на Конституцията (видео)
Снимка: БулФото

Той добави, че „за добро или лошо в днешния правилник съществува член 24, а той има силата на закон”.

Гешев изпрати до Народното събрание лекция на тема право като за петокласници

Гешев заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст като противоконституционен.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции