<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68933" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Главният комисар на МВР: Не пазим нито една политическа сила, а българските институции (видео)

11 Юли 2020
0 1684

„Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой е министър председател, кой е президент. Ние получаваме заплати, за да пазим обществения ред. МВР не действа политически, действа професионално”. Това заяви на брифинг във връзка с протестите в страната главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

„Снощи всички бяхте свидетели на протестите. Предната вечер всичко протече спокойно. Снощи имаше два митинга – нямаше проблем до едно време. Колегите бяха взели мерки. Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора. Не искам да обвинявам никого.  Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи – полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат. Само искам да кажа,че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила.  Те имат богат професионален опит”, каза още Иванов.

Полицаи в София пребиват задържани протестиращи в камионетката си (видео)

На брифинга стана ясно, че на снощния протест в центъра на София има 18 задържани и трима ранени полицаи.

„Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай,  докато не ги нападнаха. Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки”, поясни Иванов. 

Полицаи брутално бият протестиращи в София, скрити зад колоните на Министерски съвет (видео и снимки)

И добави: „Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността”.

„В „Росенец” е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?”, попита главният секретар на МВР.

„Има избори. Утре като дойде някой друг на власт, тези полицаи пак ще са на улицата. Те пазят държавата. Нека всички да го разберат. Никой от полицаите нямат нищо против от мирно протестиращите хора”, категоричен бе Иванов.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов задържаните лица на
“Росенец” са освободени, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Бяхме на съвещание на премиера. Той разпореди да настояваме да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски. Пак по негово разпореждане задържаните лица в „Росенец” са освободени, като  са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред. След като Борисов преценява, аз ще поискам оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас ”, заяви той.

Минути след брифинга стана ясно, че ОДМВР-Бургас е подал оставка.

Организират извънреден протест в София заради полицейското насилие

А тази вечер в София ще се проведе извънреден протест, свързан с полицейското насилие от последните дни.

Той е под надслов “Да защитим демокрацията от ботушите на властта” и ще започне в 17 ч. от площада пред Министерски съвет.

Видео: Нова тв 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции