Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
ГОДИНА ПО-КЪСНО ИЗТОЧНА МОГИЛА-КАРАНОВО Е ПРЕД ИЗЧЕЗВАНЕ, ДИРЕКТОРЪТ НА МУЗЕЯ БЯГА ОТ ЕКИПА НИ
ГОДИНА ПО-КЪСНО ИЗТОЧНА МОГИЛА-КАРАНОВО Е ПРЕД ИЗЧЕЗВАНЕ, ДИРЕКТОРЪТ НА МУЗЕЯ БЯГА ОТ ЕКИПА НИ
Репортажи Вземи EMBED
Loading the video...
11-16-18
добавено
17120
прегледа

В  серия от репортажи ви разказахме за гробищната могила в с.Караново и колесницата открита в нея,  как те са изоставени и тънат в разруха. Маркус  Шолц, професор по римска археология във Франкфурт , твърди че това  е най-старата гробница от Римската епоха на целите Балкани. Тази гробница е на тракийски аристократ, който е играл важна политическа роля.

 

НАПАДАТ ЕКИПА НИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА, А МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА СЕ НАЕМА ДА СПАСИ ИЗТОЧНА МОГИЛА-КАРАНОВО

 

Оказва се , че нито кмета на община Нова Загора, нито областния управител на Сливен   искат да поемат отговорност за поддръжката на гробницата. Ева Веселинова изкопчва обещание от Министърът на културата , че ще поеме отговорност  за този обект.

 

Месеци по -късно акта за собственост  e в Министерство на културата , но безценната тракийска могила отново е на произвола на съдбата. Археологът  д-р. Веселин Игнатов, ръководител на разкопките и уредник на Историческия музей е уволнен от директора Пейчо Пейчев.  Д-р. Игнатов твърди , че четири години никой не се грижи за могилата. Много собственици на фирми са проявили интерес  да  дадат финансово рамо на проекта, но институциите си прехвърлят топката и все още нямаме собственик на обекта.Очакваме отговор от Министерство на културата.

 

СЛЕД НАШИ РЕПОРТАЖИ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НАПРАВИ ЧАСТИЧЕН РЕМОНТ НА МОГИЛАТА В КАРАНОВО