Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Гражданите са бесни и искат да водят дела срещу НАП
Гражданите са бесни и искат да водят дела срещу НАП
gospodari.com
07-30-19
добавено
2628
прегледа

"През изминалите няколко седмици от НАП leaks до сега стана ясно, че гражданите са бесни и биха искали да водят дела срещу НАП". Това пише в блога си адвокат Никoлай Хаджигенов.

 

Според него трябва да се заведат възможно най-много дела, въпреки недостатъците на правосъдието у нас. Хаджигенов съветва да се водят искове за неимуществени вреди.

 

"Непозволено увреждане е нанесено на всеки един от почти 5 000 000 български граждани, като вредите от него могат да бъдат репарирани по съдебен ред. Ще бъдат претендирани само неимуществените вреди, доколкото в един толкова масов иск имуществените вреди ще трябва да бъдат доказвани индивидуално по основание и размер и това ще обезсмисли всичко, тъй като процесът ще продължи безкрайно", пише Хаджигенов. 

 

Такова нещо до момента не е правено, но е възможно, допълва адвокатът.

 

"Ще подадем и ясен сигнал на институциите, че не сме просто безмълвни и безропотни, а борбени, свободни и сме готови да защитим правата си. Множество искове накратко означава в рамките на един процес срещу един ответник и с една и съща фактическа обстановка да се предявят искове от множество ищци. Цена на иска за всеки един ищец е определена на база минималната държавна такса, която е в размер на 50 лв. т.е. дали ще предявим иск за 1 лев или за повече, до размера на минимума държавната такса, е все 50 лв. Цена на иска за всеки ищец в размер на 1 000лв. Такси и разноски – 100лв. Държавна такса – 50 лв. Разноски по обработване на документацията, такси за банков превод и адвокатски хонорар в размер на 50лв. За адвокатския хонорар ще бъде издадена данъчна фактура с включено ДДС на всеки ищец, а всички разноски ще бъдат претендирани в процеса от ответника", пише Хаджигенов.

 

Източник: hadjigenov.com