<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35588" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Граждани са недоволни заради допълнителна такса за преглед при лекар

07 Март 2019
0 289

Допълнителна такса за преглед при лекар – пациенти плащат, за да им запишат час, да ги подсетят за профилактичен преглед или да им проверят здравноосигурителния статус. Таксата, която са въвели част от медиците, провокира недоволство и сигнали до здравните власти, предаде bTV.

 

 

 

Сигналът идва от пациент на общопрактикуващия лекар Румяна Гуджева в София. Тя има договор с външна фирма за извършване на административни услуги като записване на час за преглед, подсещане за профилактичен преглед, проверка за платени вноски. Пациентите, които поискат услугата на фирмата – плащат по 2 лева. Точно срещу това плащане има негодувание.

 

 

"За мен е редно, за да получиш една по-добра услуга да заплатиш една минимална сума", обяснява д-р Румяна Гуджева.

 

 

Пациентите, които поискат външната фирма, сключват договор с лекаря си. Той пък има договор с нея и периодично й плаща. Болните могат и да откажат да минават по този ред, тогава обаче може да им се наложи, например, да чакат повече за преглед. Върнати няма да има, а промяната е заради свръхнатовареност, казва медикът.

 

 

"Смятам, че нищо нередно няма в това – така става лесно за докторката, която отделя време за нас повече отколкото иначе", смята пациентката Боряна Романо.

 

 

От здравната каса казват, че те плащат за медицинските дейности, а с административните – лекарите могат да се разпореждат както преценят. Въпреки това проверка ще има.

 

 

"Реално лекарите чрез тези фирми си намериха една възможност да си повишат потребителската такса", отбелязва обаче Пенка Георгиева от пациентска оранизация "Заедно с теб".

 

 

Сигналът на пациентите е и заради притеснението – как фирмата защитава личните им данни и медицинската информация.

 

 

Според Мелина Петкова, мениджър "Комуникации и контакт с клиенти" във фирмата, това е чувствителна тема за пациента. "Мога да ви уверя, че спазваме всички действащи регулаторни изисквания" , категорична е тя.

 

 

Фирмата изготвя и електронни досиета за всеки.

 

 

Около 5 хиляди пациенти на лични лекари и специалисти ползват услугите на фирмата. Таксите, които плащат са различни в зависимост от пакета с услуги.

 

 

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции