Следва: СДВР: Запазет...

Гражданско неподчинение и полицейска блокада пред парламента при разглеждане вота на недоверие (видео и снимки)

20 Юли 2020
0 8386

Засилено полицейско присъствие има пред парламента тази сутрин заради готвеният пореден 12-ти ден на протести срещу правителството на Бойко Борисов, пише Dir.bg.

Депутатите ще разглеждат внесения от БСП пореден вот на недоврерие към кабинета “Борисов 3”, този път с мотиви – корупция.

От този понеделник протестите втвърдяват подхода с блокиране на парламента, съдебната палата и ключови институции и транспортни трасета.

Минути след 7 ч тази сутрин първите протестиращи започнаха да се събират пред Народното събрание. Площад “Народно събрание” е блокиран в района от градинката пред Ректората, покрай храм-паметника “Александър Невски” и БАН. Пред сградата на парламента има два реда полицаи, които следят за сигурността.

„Надявам се призивът, с който сме поканили гражданите, използвам се да поканя и всички протестиращи от цялата страна, е „Мутри – вън“, защото това е единственият начин да си тръгне тази власт“, заяви един от организаторите на протеста пред Народното събрание – Арман Бабикян, който заяви, че „това е поредният вот на недоверие и няма значение за нас“, а „единственият начин да си тръгне тази власт е този“ – гражданското неподчинение.

Снимка: Reuters

А снощният 11-и пореден антиправителствен протести премина спокойно, без инциденти и напрежение с полицията. Пред протестиращите за първи път говори Цветелина Цветкова, момичето, което се оплака от полицейско насилие в нощта на двата протеста.

“Аз бях единствената жена – пребита, унижена и задържана. По никакъв начин не съм се съпротивлявала при арест. Това, което преживях беше ужасно, не искам да питам майка ми, която е на километри от мен, как се е почувствала, когато е разбрала, че нейното дете е пребито от органи на реда, които са тук, за да ни пазят”, сподели Цветелина.

Днес депутатите трябва да разгледат петия вот на недоверие срещу правителството. Той отново беше внесен от БСП, този път заради несправянето с корупцията.

По закон гласуването ще е най-малко 24 часа след приключването на дебатите по вота. Така дали вотът ще бъде успешен или не ще стане ясно в сряда.

Очакванията са гласовете в подкрепа на вота да не достигнат и той да падне в пленарна зала. Мнението на протестиращите обаче е, че изходът му няма да повлияе на намеренията им.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции