Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Гренландия към Доналд Тръмп: Не сме за продан!
Гренландия към Доналд Тръмп: Не сме за продан!
По света
08-16-19
добавено
2607
прегледа

След като се появи информация, според която президентът на САЩ Доналд Тръмп проявява апетит да купи Гренландия от Дания, от най-големия остров в света заявиха, че не са за продан, пише ВВС.

 

ДОНАЛД ТРЪМП ИСКА ДА ОТКУПИ ГРЕНЛАНДИЯ ОТ ДАНИЯ

 

Твърди се, че държавният глава е обсъдил идеята за закупуване на Гренландия, автономна датска територия, по време на вечеря и срещи със съветници. Но външният министър на Гренландия Ане Лоне Багър отхвърли идеята, казвайки пред Ройтерс: "Ние сме отворени за бизнеса, но не сме за продажба."

 

 

 

 

Тези планове на Тръмп също бяха бързо отхвърлени и от политиците в Дания. "Това трябва да е първоаприлска шега... но напълно извън сезона", написа в Туитър бившият премиер Ларс Локке Расмусен.

 

Информацията първо се появи във вестник "Уолстрийт Джърнъл", според който Тръмп е говорил за покупката с "различна степен на сериозност". Източници, цитирани в други медии, се разминават в позицията си дали президентът се шегува или сериозно се надява да разшири територията на САЩ.

 

ГИГАНТСКИ АЙСБЕРГ СЕ ОТКЪСНА В ГРЕНЛАНДИЯ (ВИДЕО)

 

Белият дом още не е коментирал темата.

 

Къде е Гренландия?

 

Гренландия е най-големият остров в света (след Австралия, който сам по себе си е определен като континент). Това е автономна датска територия, разположена между Атлантическия и Северния ледовит океан.

 

 

 


Има население от около 56 000 души, концентрирани около бреговата ивица. Има ограничено самоуправление и собствен парламент.

 

Повече от 80% от острова е покрит от ледена шапка.

 

Защо покупката би била привлекателна за Доналд Тръмп?


Според съобщенията, американският президент се е интересувал от острова, отчасти заради природните му ресурси, като въглища, цинк, мед и желязна руда. Но макар Гренландия да е богата на полезни изкопаеми, в момента тя разчита на Дания за 2/3 от приходите си в бюджета. Има висок процент на самоубийствата, алкохолизма и безработицата.

 

 

 

 

Според други, държавният глава също се интересува от „ценността на националната сигурност“ на Гренландия заради местоположението ѝ. САЩ отдавна разглеждат острова като стратегически важен и създадоха там радарна база в началото на Студената война.

 

Републиканският представител Майк Галахър определи идеята на Доналд Тръмп като "интелигентен геополитически ход".

 

Продава ли се Гренландия?


Както посочи външният министър на Гренландия, островът "не се продава".

 

Депутатът от Гренландия Ая Чемниц Ларсен също отхвърли такъв интерес на президента. По нейните думи, „по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Дания“ е пътят напред.

 

Политиците в Дания се подиграха с идеята за възможно придобиване от САЩ.

 

"Ако той наистина обмисля това, значи това е окончателно доказателство, че е полудял", заяви говорителят по външна политика на популистката датска народна партия Сорен Есперсен пред националния телевизионен оператор DR. "Мисълта Дания да продаде 50 000 граждани на Съединените щати е напълно нелепа."

 

 

 

 

"От всички неща, които няма да се случат, това е най-малко вероятно. Забравете!", написа датският депутат от консерваторите Расмус Ярлов в Туитър.

 

"Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че "не е ясно" как САЩ ще опитат да придобият Гренландия, ако намеренията на Доналд Тръмп са сериозни.

 

Премиерът на Дания Мете Фредериксен, която встъпи в длъжност по-рано тази година, не е коментирала информацията до този момент.

 

Очаква се Тръмп да посети Дания през септември, но няма индикации, че евентуалното придобиване на Гренландия е на дневен ред.

 

Могат ли страните да купуват територии?


В исторически план страните са придобивали територия не само чрез военни завоевания, но и с финансови сделки.

 

Така например през 1867 г. САЩ постигнаха сделка с Русия за закупуване на Аляска за 7,2 милиона долара. По-късно САЩ закупиха датската Западна Индия през 1917 г. и я преименуваха на Вирджински острови.

 

Въпреки това, професорът по право Джоузеф Блочър написа още през 2012 г., че „пазарът за суверенна територия изглежда е пресъхнал“. 

 

Опитвали ли са преди САЩ да купят Гренландия?


Доналд Тръмп не е единственият президент на САЩ, който е имал интерес да купи Гренландия. През 1946 г. Хари Труман предлага на Дания 100 млн. долара за територията.

 

По-рано той е споменавал и идеята да замени земя в Аляска за стратегически части от Гренландия.

 

 

Източник: ВВС