<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71698" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ARD: Българите ...

Грета Тунберг: Изгубихме още 2 години в борбата с климатичните промени

19 Август 2020
0 327

Еко-активистът Грета Тунберг обвини политиците на света, че не са направили нищо в борбата с климатичните промени цели две години, пише LadBible.

Този период съвпада с годишнината, откакто Грета Тунберг започна своите петъчни протести в родината ѝ Швеция, привличайки вниманието на световната общественост върху проблемите с климата.

Грета Тунберг с белгийските активистки Ануна де Уевър, Аделайде Шарлие, Кира Ганту и германката Луиза Нойбауер

“По същество, изгубихме нови две критични години в политическо бездействие”, отбелязва 17-годишната активистка.

Заедно със съратничките си активистките Луиза Нойбауер, Ануна де Уевър и Аделайде Шарлие, тя заявява в интервю пред The Guardian, че “обръщайки поглед назад, много нещо е и изпълнено.”

“Милиони хора излязоха по улиците”, допълни тя, “а и на 28 ноември 2019 година Европейският парламент обяви извънредна ситуация по отношение на климата и околната среда.”

Грета Тунберг призова световните лидери да прекратят „лудостта“ с изкопаемите горива

Рейнското въглищно поле в Бергхайм, Германия, най-големият източник на въглероден диоксид в Европа. Снимка: EPA

“Но освен това през последните две години светът е отделил над 80 млрд. тона въглероден двуокис. Видяхме непрекъснати природни бедствия, които се случваха и случват по целия свят. Много стопански животи и поминък са изгубени, а това е още само началото.”

Грета Тунберг в Мадрид: Говорим, но още нищо не сме постигнали (видео)

Според Тунберг съществува вакуум между това, което светът прави за преодоляване на кризата и това, което е небходимо да се случи.

“Щом се стигне до действия, ние оставаме в бездействие и отричане на проблема”, заявява тя.

Нейният протест започна през август 2018 г., в началото на общите избори в Швеция, когато тя реши да спре да влиза в часовете в училище, за да привлече вниманието към климатичната криза.

Стотици хиляди хора по целия свят се присъединиха към движението, а самата Тунберг се обърна към протестите, както и в изказванията си пред Организацията на обединените нации на тяхната конференция за изменение на климата, за повече международно признание.

Припомнете си емоционалното обръщение на Грета Тунберг към световните лидери горе.

Този четвъртък Тунберг и няколко други климатични активисти ще се срещнат с германския канцлер Ангела Меркел, която в момента е председател на Европейския съвет.

Отворено писмо с призив за повече действие на политици от целия свят беше публикувано от Грета Тунберг през юли и оттогава е подписано от 125 000 души, включително учени и експерти.

Писмото ще бъде предадено на Ангела Меркел лично.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции