<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62410" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Грета Тунберг призова за „нов път“ след пандемията от коронавирус

23 Април 2020
0 1305

Екоактивистката Грета Тунберг призова хората по света да поемат по нов път след пандемията от коронавирус, която според нея доказва, че „нашето общество не е устойчиво“, пише Guardian.

Младата шведка заяви, че силният глобален отговор срещу Covid-19 демонстрира колко бърза промяна може да се случи, когато човечеството се обедини и действа по съветите на учените.

Тя каза, че същите принципи трябва да се прилагат и при климатичната криза.

„Независимо дали ни харесва или не, светът се промени. Изглежда напълно различно от това, което беше преди няколко месеца. Възможно е никога повече да не изглежда по същия начин. Трябва да изберем нов път напред“, каза тя пред публика в YouTube по време виртуална среща по повод Деня на Земята.

Грета Тунберг обяви, че е изкарала коронавирус почти без да го усети

„Ако коронавирусната криза ни показа едно, това е, че нашето общество не е устойчиво. Ако един единствен вирус може да унищожи икономиката за няколко седмици, това показва, че не мислим дългосрочно и не вземаме предвид рисковете.”

Тунберг смята, че има силна връзка между пандемията и екологичната криза: обезлесяването и търговията с диви животни увеличават вероятността вирусите да прескачат границата на видовете; замърсяването на въздуха увеличава уязвимостта на човека чрез отслабване на дихателните системи; и разширяването на въздушното движение позволява на епидемиите да се разпространяват по-бързо.

„Научните доказателства показват, че те са взаимосвързани и са част от същата планетарна криза“, посочи шведката. „Ние живеем извън капацитета на планетата, така че излагаме на риск здравето на хората и здравето на природата“, добави тя.

Грета Тунберг призова за „нов път“ след пандемията от коронавирус
Снимка: Forbes

Глобалната карантина е намалила емисиите на вредни газове и е ударила петролната индустрия, която е най-големият източник на парникови газове, загряващи планетата до опасни нива.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също отбеляза Деня на Земята, като обяви пандемията за най-голямата заплаха, пред която е бил изправен светът след Втората световна война. По думите му обаче, влошената екологичната ситуация е по-задълбочена.

Той каза, че възстановяването след пандемията трябва да се съсредоточи върху шест цели: създаването на чисти, зелени работни места; подкрепа за данъкоплатците за устойчив растеж; икономическо преминаване от сив бетон към зелена природа; инвестиции в бъдещето, а не в миналото, с прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива; включване на климатичния риск във финансовата система и международното сътрудничество.

Ново проучване на общественото мнение предполага, че има силна подкрепа за тази насока. 66% от британците например смятат, че климатът е толкова сериозна дългосрочна криза, колкото Covid-19 и 58% са съгласни, че трябва да се даде приоритет на икономическото възстановяване. Дори и в най-малко ентусиазираните по темата страни – САЩ и Австралия – мнозинството подкрепя зелени приоритети в стимулиращите програми.

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции