<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Нетфликс" пу...

Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата с коронавируса

27 Юли 2021
0 335

Гърция ще увеличи минималната работна заплата с 2% въпреки икономическата криза, предизвикана от пандемията.

“Противно на предложението на представители на бизнеса, правителството реши да увеличи минималната заплата с 2% тази година”, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета, което се проведе онлайн.

В Гърция въвеждат задължителна ваксинация със закон

Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата с коронавируса

Работодателските организации са поискали замразяване на минималната работна заплата поради специалните обстоятелства, причинени от пандемията и факта че БВП на страната е спаднал с 8% през миналата година. 

Мицотакис обаче вярва в динамиката на гръцката икономика и добрите перспективи, съобщава държавната информационна агенция АНА-МПА, цитирана от вестник Kathimerini.

Гръцката икономика действително се съживи през последните години и реформите на водената от Мицотакис “Нова демокрация”. Премиерът признава, че увеличението от 2% е твърде малко, за да отговори на нуждите на работещите. Но напомня, че страната подготвя програма за 40 млрд. евро, за да подпомогне доходите, работните места и ликвидността на компаниите. 

В момента минималната заплата в частния сектор в Гърция е 650 евро на месец. Тя достига 758 евро, когато се включат Коледните и Великденските бонуси. С настоящото 2-процентно повишение, минималното заплащане ще се повиши до 663 евро.

С въпросните бонуси, гръцката минимална заплата се движи около средното за Европейския съюз, заемайки 11-о място сред държавите членки. Минималното заплащане в Гърция почти е равно на това в Малта и Португалия, но е значително по-високо от това в страните от Източна Европа.

То обаче е 2-3 пъти по-ниско от това в богатите държави от Западна Европа. Безспорен лидер остава Люксембург с над 2200 евро минимална заплата, показват данните на Евростат.

България остава страната с най-ниската минимална заплата в ЕС. Заплащането у нас е сравнимо с това на Западните Балкани. 

Източник: Експерт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции