<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77895" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Covid-19 може да ...

Гърция въвежда драстични ограничения, за да спре коронавируса

13 Ноември 2020
0 2184

Заради лавинообразното нарастване на новите инфекции с коронавирус в Гърция бе въведен вечерен час. От 13 ноември, гърците нямат право да напускат домовете си между 21 часа вечерта и 5 часа сутринта, обяви държавният секретар Никос Хардалиас, отговарящ за защитата на населението от катастрофи. Мярката не важи единствено за хората, които са принудени да напуснат дома си, за да отидат на работа или на лекар.

Навън само с разрешение, високи глоби за нарушителите

В сряда гръцките власти регистрираха 2752 новозаразени и 43 смъртни случая – въпреки че и през деня в страната важат строги ограничения. Гражданите имат право да напускат домовете си само ако преди това са поискали и получили съответното разрешение чрез SMS. Този „електронен пропуск“ беше използван и по време на първия локдаун през пролетта, припомня „Берлинер Цайтунг“.

В Гърция глобяват 150 евро, ако си без маска в колата

Наложените ограничения се контролират много строго. 300 евро глоба очаква всеки, който наруши забраните за излизане – значителна сума, като се има предвид нивото на средните заплати в страната.

Гърция въвежда драстични ограничения, за да спре коронавируса

Но особено по-възрастните гърци имат сериозни затруднения да изпълнят изискването за електронно разрешително чрез SMS. Формуляр има и в интернет, но 75-годишната Константина Янакополу разказва, че не е успяла да го свали от съответния сайт. Затова е преписала текста на ръка и го е размножила десет пъти. За да може да го показва, когато я контролират на улицата, тя всеки път нанася съответните дата и час.

Гърция въвежда национална карантина, ще се излиза навън със sms

Здравната система се задъхва

По думите на държавния секретар Никос Хардалиас, особено тревожно е разрастването на пандемията в Солун, където нивото на заразяване е достигнало 32%. Здравните служби са подложени на такъв навероятен натиск, че скоро може и да не са в състояние да изпълняват задълженията си. По време на финансовата криза гръцкото здравеопазване претърпя драстични съкращения. Сега това се усеща по особено болезнен начин. С проблеми в здравеопазването се сблъсква и България, пише „Мюнхенер Меркур“ и припомня, че поради липсата на перспектива много български лекари са заминали в чужбина. Сега, в кризата с Ковид-19, острият недостиг на персонал се усеща най-вече в интензивните отделения, отбелязва изданието.

В България също бяха въведени нови ограничения, но в Гърция те са далеч по-строги. Така например от събота насам в страната са отворени само магазините, които служат за снабдяване със стоки от първа необходимост. За разлика от първия локдаун през пролетта, този път училищата и детските градини останаха отворени. От началото на пандемията досега в 10-милионна Гърция са регистрирани над 66 000 инфекции.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции