<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46275" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гърция, Кипър и Израел се споразумяха за строеж на газопровод "ИйстМед"

03 Януари 2020
0 544

Гърция, Кипър и Израел в четвъртък подписаха споразумение за изграждане на подводен газопровод – дълъг 1900 км, който ще доставя газ до Европа от бързо развиващите се находища по източното крайбрежие на Средиземно море, съобщава „Ройтерс“.

 

 

Министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър – Костис Хацидакис, Ювал Щайниц и Йоргос Лакотрипис – подписаха окончателното споразумение за газопровода на официална церемония в Атина.

 

 

Въпреки че Турция се противопоставя на проекта, страните имат за цел газопроводът да бъде завършен до 2025 година.

 

 

Проектът за изграждането на газопровод „ИйстМед“ първоначално ще доставя 10 милиарда кубически метра газ годишно.

 

 

Той ще минава от находища в израелски и кипърски води до гръцкия остров Крит, а оттам през континенталната част на Гърция ще продължи до Италия.

 

 

Според говорител на турското външно министерство всеки проект, който игнорира правата на Турция и турската част на Кипър върху природните ресурси в Източното Средиземноморие, вероятно ще претърпи провал. Той заяви, че: „Най-икономичният и сигурен път за доставяне на газ до Европа, е Турция“.

 

 

Министър-председателите на Гърция – Кириакос Мицотакис и на Израел – Бенямин Нетаняху заедно с кипърският президент Никос Анастасиадис, споразумяли се за „ИйстМед“ заявиха, че сделката не е насочена срещу никоя държава.

 

 

Източник: Ройтерс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции