<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пандемията в ...

Гърция отваря заведенията от днес, но при определени условия

03 Май 2021
0 344

От днес в Гърция отпадат някои ограничения, свързани с пандемията от Covid-19, съобщава bTV. Отворени са заведенията за посетители но при определени условия.

Гражданите отново трябва да изпращат SMS на властите, ако искат да излязат на бар, кафене или ресторант, а глобите за нарушение на правилата са изключително високи – от 2 хил. до 50 хил. евро и затваряне на обекта до 2 месеца. Ресторантите и кафенетата ще работят до не по-късно от 22:45 ч. В тях не е позволена жива музика, а служителите и клиентите трябва задължително да носят маски, докато чакат за настаняване.

Гърция удължава ограниченията за влизане в страната до 3 май

При нарушение на противоепидемичните правила административната глоба за най-малките обекти (до 20 кв. м) варира от 2000 евро при първо провинение до затваряне на обекта за 60 дни. За заведения с площ до 100 кв. м, глобата е от 3 хиляди до 30 хиляди евро и затваряне за 60 дни. За обектите над 100 кв. м глобата може да стигне 50 хил. евро и 2 месеца спиране на работата. Нарушаване на вечерния час носи глоба от 1000 евро.

Отхлабването касае единствено завденията с маси на открито. Позволява се на маса да седят максимум по 6 души, а при всяка смяна на клиентите ще се прави дезинфекция, пише Kathimerini. Трябва да се спазва отстояние от 1,5 – 2 м между отделните маси, като в зависимост от големината на заведението важат различни правила за запълване на капацитета.

Ресторантите и кафенетата на териториите на моловете и летищата ще могат да работят само с доставки по домовете. Магазините, които не продават хранителни стоки, може да отворят отново на 9 май, а кетъринг услугите по време на събития са забранени.

В южната ни съседка остава в сила задължителното тестване на персонала в заведемията. Бармани и келнери се подлагат на бързи тестове веднъж седмично. Резултатите се качват в специална онлайн платформа – selftesting.gov. При наличие на положителна проба се предвижда PCR тест в рамките на 24 часа. Ако и той потвърди инфекцията, служителят се поставя под карантина.

От 19 април 2021 г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Отпадането на изолацията е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. 

Гърция отменя карантината за граждани на ЕС влизащи на територията ѝ (видео)

Гърция ще обяви официален старт на летния туристически сезон на 15 май, като и след него ще продължава да се спазва правилото за носене на маски.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции