Гърция отпуска по 800 евро безвъзмездна помощ на хората, които останат без работа заради пандемията

25 Март 2020
23 5926

Гърция започна да прилага във вторник мерките за икономическа подкрепа на фирмите и домакинствата, засегнати от пандемията, предава Mediapool.

В електронна платформа работещите, чиито трудови договори са били временно прекратени, подават декларации за получаване на директна помощ от 800 евро.

С 2-3 месеца карантина ще преборим коронавируса, обяви учен от БАН на Министерски съвет (видео)

На този фон премиерът Бойко Борисов обясни, че българите в подобно положение ще получават безлихвени заеми в размер на 1500 лв (760 евро).

Гръцките банки призовават фирмите и кредитополучателите да сключат споразумения за разсрочване на вноските по кредити. Те имат възможност да разсрочват до септември за юридическите лица и за три месеца за физическите, а процедурата става и по телефона.

Исландия ще позволи на всички свои граждани да се тестват за коронавирус, дори и да нямат симптоми

Някои банки разсрочват вноските не само на хората, които получават помощта от 800 евро, но и на всички кредитополучатели, които са били редовни платци досега.

Намаления на сумите за плащане за всички потребители обяви и гръцката държавна електрическа компания, както и други доставчици на електроенергия.

Правителството е започнало да планира нов пакет за подкрепа с цел да включи още 20 – 25 процента от фирмите. Така близо 70% от гръцките фирми ще получат държавната подкрепа.

Гръцкото министерство на финансите увери, че държавата разполага с парични наличности за три месеца, без да се налага да използва буфера за ликвидност от 32 милиарда евро.

Източник: Mediapool

Снимки: Pixabay.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции