<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41065" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дават старт на мегапроцеса срещу VW „Дизелгейт“

30 Септември 2019
0 603

Автомобилният гигант „Фолксваген“ (VW) се изправя днес пред германски съд. Причината е, че стотици хиляди собственици на манипулирани дизелови автомобили изискват обезщетение четири години след избухването на най-големия индустриален скандал в страната, пише Сега.

 

 

Тази сутрин започна първото изслушване от процеса, който вероятно ще се проточи дълги години. То се състоя в Брунсуик, на около 30 километра от централата на VW в северния град Волфсбург.

 

НАД 30 000 "МРЪСНИ ДИЗЕЛИ" СА ВНЕСЕНИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА

 

Според световните медии, около 450 000 души са се присъединили към първото по рода си групово производство, въведено от законодателите, след като през 2015 г. се разрази скандалът с измамите „Дизелгейт“.

 

Ищците се представляват от групата за правата на потребителите VZBV. Според нея, германският автомобилен производител умишлено е навредил на купувачите, като е инсталирал софтуер за управление на двигателя, който позволява на превозните средства при движение да замърсяват много повече на пътя, отколкото при лабораторни условия, когато двигателят работи на празен ход.

 

ГЕРМАНСКИ АВТОГИГАНТИ ИЗВЪРШВАЛИ ТЕСТОВЕ НА ВРЕДНИ ГАЗОВЕ ВЪРХУ ХОРА

 

В масовия съдебен процес, най-важният от около 50 въпроса за съдиите е дали „Фолксваген“ е причинил вреда, като е действал „нечестно“.

 

Адвокатът на VW Мартин де Линд ван Вайнгаарден заяви, че "стотици хиляди коли се използват” по пътищата без проблем.

 

Важно е да се отбележи, че дори ако съдиите намерят доводи в полза на ищците, няма да има незабавно изплащане на обезщетение. Всеки собственик, регистриран в процеса, след това ще трябва да търси индивидуално правата си.

 

VW смята, че окончателно решение по делото би могло да се вземе най-рано през 2023 г.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции