Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Данаил Кирилов от ГЕРБ призна, че ЦИК е партийно зависима
Данаил Кирилов от ГЕРБ призна, че ЦИК е партийно зависима
03-14-19
добавено
226
прегледа

Централната избирателна комисия (ЦИК) не е независим орган, както е записано в закона, а членовете ѝ са партиен придатък. Такова индиректно признание направи председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Това стана по време на изслушването на кандидатите за нови членове на ЦИК в парламентарната правна комисия. Мандатът на сегашнатакомисия изтича на 20 март и дотогаватя би трябвало да бъде подменена. Решението за смяна на комисията беше поредният завой на ГЕРБ. Оттам първо не искаха да сменят ЦИК само два месеца преди евроизборите, но след нареждане на Борисов размислиха.

 

По време на заседанието Кирилов реши да се заяде с кандидатите, излъчени от извънпарламентарните партии, които в момента имат евродепутати - това са несъществуващият вече Реформаторски блок (РБ) и разпуснатата коалиция между вече изчезналата партия "България без цензура" (преименувана на Презареди БГ) на евродепутата Николай Бареков с ВМРО. По закон независимо, че евроизборите са след по-малко от три месеца, тези партии имат право на представители в ЦИК.

 

И това явно дразни Кирилов. "Как ще формулирате вашето представителство при положение, че тази формация, която ви излъчва, не излъчи избран представител за член на ЕП?", попита Кирилов кандидата на РБ Ивайло Ивков, който и в момента е член на ЦИК. Ивков отговори, че не разбира въпроса и поиска уточнение.

 

Признанието на Кирилов

 

С пояснението си Кирилов, без да се замисля, на практика призна, че ЦИК далеч не е независимият орган, какъвто трябва да е според Изборния кодекс (ИК). "Към коя политическа конфигурация бихте преминали при положение, че не излъчите евродепутат? Имам предвид като принципна нагласа за подкрепа при гласуване?", каза той и малко след това поиска да си оттегли въпроса. Ивков обаче настоя да отговори и да напомни на Кирилов какво пише в закона. "Много ме изненадва този въпрос от вас.

 

Определено имам право да бъда номиниран - съгласно закона и съгласно приетите от вас процедурни правила", каза кандидатът на РБ и подчерта, че няма притеснения, защото президентът назначава членовете на ЦИК. Само ръководството се избира от парламента. По-късно по време на заседанието Кирилов "с чест" представи единствения кандидат за председател на новата комисия, номиниран от ГЕРБ - бившия конституционен съдия Стефка Стоева. Иронично, тя още в началото на изказването си обяви, че е убедена, че ЦИК е независим орган. За нея членовете на комисията трябвало да работят независимо от партийните централи, които са ги издигнали. Извън това изказване на Кирилов, изслушването почти през цялото време протече очаквано спокойно. От ГЕРБ още миналата седмица обявиха, че ще подкрепят кандидатите на БСП, без значение кого предлагат социалистите.

 

От ГЕРБ все пак се заядоха с едно от партийните предложения на БСП

 

БСП смени всички от досегашните представители в квотата си, без един - Таня Цанева. Останалите четири номинации са на Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. От новите попълнения само Дюкенджиева има сериозен опит с изборното законодателство, тя е била член на ЦИК, когато комисията беше временна. Останалите трима са тясно свързани с партийния апарат на БСП.

 

Стойчева е била депутат от партията, Георгиева повече от 16 години работи в отдел "Избори“ на "Позитрано“ 20, а Емил Войнов е член на партията и през последните години е помагал за изготвянето на законопроектите на социалистите за промени в Изборния кодекс. Николай Николов пък три пъти е бил общински съветник от БСП в Ловеч. Миналата година той беше предложението на социалистите за председател на новия антикорупционен орган, но управляващите избраха Пламен Георгиев за поста.

 

По време на изслушването Кирилов наблегна именно на това и попита какво е наложило тази рязка смяна - от антикорупционното право към изборното. "Още повече - виждаме, че наричате Изборния кодекс "избирателен кодекс". Как се решихте на тази рязка промяна", попита Кирилов, заяждайки се с това, че при представянето си Николов сгреши името на закона. След кратък спор между Кирилов и Зарков, Николов отговори - намира пряка връзка между антикорупционното право и изборното.

 

"Аз ви пожелавам успех в това предизвикателство, дано то да бъде положително за вас, а не отрицателно", отговори Кирилов.

 

Кои са останалите кандидати за новата ЦИК

 

Освен Стоева, останалите шестима кандидати на ГЕРБ са Александър Андреев, Димитър Димитров, Мирослав Джеров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова. Андреев в момента е говорител на ЦИК, но е в комисията като номинация на БСП. Димитров, който е главен асистент в катедра "Политология" на Софийския университет, е кандидат от неправителствения сектор. Той сменя социолога Цветозар Томов, досегашен член на ЦИК от т.нар. гражданска квота на ГЕРБ. Баханов, Ганчева и Бойкова са единствените кандидати на ГЕРБ, които и в момента са членове на ЦИК от квотата на най-голямата партия.

 

ДПС предложи за нов мандат двама от досегашните им представители. Единият е Севинч Солакова, която в момента е секретар на ЦИК и е предложена отново за този пост. Другият е Ерхан Чаушев. Въпроси към номинираните от ДПС нямаше. "Обединените патриоти" предложиха за зам.-председател на ЦИК досегашния ѝ член Бойчо Арнаудов (ВМРО). Другата им кандидатура е доц. Таня Йосифова (НФСБ). "Атака", които в момента имат зам.-председател на ЦИК в лицето на Мария Мусорлиева, останаха без кандидат за новата комисия. Разпуснатата коалиция между партията на Николай Бареков и ВМРО предложи за нов мандат сегашния член на комисията Катя Иванова (ББЦ). "Воля" предлага Кристина Цанкова-СтефановаБившата коалиция Реформаторски блок издига за нов мандат Ивайло Ивков.

 

Източник: Mediapool.bg