<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хакнаха проф...

Дания премахна ограниченията срещу Covid-19 заради висок процент ваксинирани

11 Септември 2021
0 321

Високият процент на ваксиниране в Дания й позволи да стане една от първите държави от ЕС, която премахна всички вътрешни ограничения, след 548 дни с ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. Там са ваксинирани повече от 80% от гражданите на възраст над 12 години. Те са с поставени две дози.

Гърция разширява ограниченията заради ръст на случаите на Covid-19

Връщането към нормалното е постепенно, но от вчера цифровият пропуск – доказателство за ваксинация, вече не се изисква при посещение в нощни клубове, с което пада и последната предпазна мярка срещу вируса.

“Не бих казал, че е твърде рано. Отворихме вратата, но също така казахме, че можем да я затворим, ако е необходимо”, каза Сьорен Риис Палудан, професор по вирусология в университета Орхус във втория по големина град в Дания.

Преломният момент да започне облекчаване на ограниченията в Дания дойде, когато мнозинството от хората на възраст над 50 години бяха с поставени две дози ваксина, каза Риис Палудан.

От 14 август носенето на маски в градския транспорт вече не е задължително. На 1 септември нощните клубове бяха отворени отново, бяха премахнати ограниченията за публични събирания и вече не беше задължително да се показва цифровия пропуск, за се влезе в ресторант, на спортни състезания, фитнес или фризьор.

Носенето на маски все още е задължително на летищата, а хората са посъветвани да носят такива, когато отиват на лекар, в тестови центрове или болници. Все още се препоръчва спазването на дистанция и се прилагат строги ограничения за влизането на чужденци през границата. Епидемията все още се смята за “обикновена опасна болест”.

Датският здравен министър Магнус Хойнике заяви през август, че “епидемията е под контрол”, но предупреди, че “не сме извън епидемията” и правителството ще действа според ситуацията.

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции