<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наръчник на з...

Дания ще ликвидира 17 милиона норки заради открит мутирал коронавирус сред тях

05 Ноември 2020
0 2782

Около 17 милиона норки трябва да бъдат ликвидирани в Дания, след като във фермите за такива животни е открита мутирала версия на коронавируса, която може да се разпространи и сред хората, пише ВВС.

Премиерът Мете Фредериксен заяви, че мутиралият вирус представлява “риск за ефективността” на бъдеща ваксина срещу Covid-19.

Дания е най-големият производител на кожа от норка в света. Полицията заяви, че унищожаването на животните трябва да стане възможно най-скоро.

Жестоката съдба на норките в България (видео)

Припомняме, че случаи на коронавирус са били открити във ферми за норки в северния регион на Ютланд в Дания и в други части на Европа през последните няколко месеца. Но случаите се разпространяват бързо в Дания и във фермите за норки са открити пет случая на новия вирус. Дванадесет души са се заразили, съобщиха властите.

Премиерът Фредериксен определи ситуацията като “много, много сериозна”. Тя цитира правителствен доклад, според който е установено, че мутиралият вирус отслабва способността на организма да образува антитела, което потенциално прави сегашните ваксини в процес на разработка за Covid-19 неефективни.

“Имаме голяма отговорност към собственото си население, но с установената мутация имаме още по-голяма отговорност и за останалия свят”, каза тя на пресконференция.

Ще бъдат унищожени норки в над 1000 ферми.

Испания ликвидира 100 000 норки през юли, след като бяха открити случаи във ферма в провинция Арагон. Десетки хиляди животни бяха убити и в Холандия след появата на огнища във ферми там.

Текат проучвания, за да се установи как и защо норките успяват да хванат и разпространяват инфекцията толкова много.

Източник: ВВС

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции