Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
ДАНС и МВР търсят кой е пуснал слух, че държавата отнема деца
ДАНС и МВР търсят кой е пуснал слух, че държавата отнема деца
gospodari.com
10-08-19
добавено
619
прегледа

ДАНС и МВР в Сливен изясняват откъде са тръгнали слуховете, че държавата се готви да отнема деца. Заради тези твърдения в понеделник родители масово прибираха децата си от училище. Стигна се до паника и хаос.

 

Все още не е ясно кой е източникът на дезинформация в случая със училищата в Сливенско и Ямболско, каза просветният министър Красимир Вълчев, съобщава БНР.  Според него фалшивите новини са стигнали до семействата от клипове в социалните мрежи:

 

"Очевидно имаме и роля на тролове, имаме роля на пастори в квартал "Надежда". Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите, които са се организирали срещу Стратегията за детето, несъществуваща Стратегия за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове".

 

Паникьосани роми масово вадят децата си от училище заради слух, че ще им ги отнемат

 

Подобен опит за дезинформация през изминалите дни е имало и в София, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол. Това не е прецедент, допълни министър Вълчев и припомни, че през 2015 г. по време на предизборната кампания отново е правен опит за дезинформация на обществеността.

 

Междувременно стана ясно, че на децата няма да се пишат отсъствия, докато обстановката не се успокои напълно:

 

"Казал съм ден-два да не пишат отсъствия, ако е необходимо и повече, защото не можем да виним в случая родителите, децата пък най-малко, родителите не можем да ги виним за това, че са били използвани".

 

Териториалната дирекция на ДАНС и ОД на МВР - Сливен изясняват авторите на фалшивите сигнали, които доведоха до масова истерия в училищата с преобладаващо ромски ученици.  Информацията бе разпространена от Областна администрация, заедно с обръщение на областния управител Чавдар Божурски, който призова всички религиозни и етнически общности към спокойствие и разбирателство. Днес голяма част от учениците от квартала „Надежда“ не бяха пуснати от родителите си на училище. 

 

Една от версиите за появилото се напрежение е, че то е било провокирано от жена от южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга ѝ.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи какви са условията за отглеждането им, се казва в съобщението на Областна администрация до медиите. Областния управител Чавдар Божурски обяви, че институциите започват разяснителна кампания сред хората от ромската общност.

 

"Екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация. Институциите полагат всички усилия за възвръщане на спокойствието в обществото, както и за разкриване на източниците на зловредните слухове".

 

Директорът на Основно училище „Братя Миладинови“ Митко Митев обяви, че за втора смяна следобед са дошли около 40% от децата, а сутринта те са били около 20%. Към момента няма напрежение около двете основни училища, детската градина и квартал „Надежда.“

 

Източник: БНР