Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Данъчните искат милиони от затворена тъканна банка
Данъчните искат милиони от затворена тъканна банка
gospodari.com
09-24-19
добавено
1066
прегледа

Тъканна банка "Крио център България" (ТБКЦБ) - българският клон на швейцарската "Крио сейв", една от големите тъканни банки у нас, която спря да работи, има ревизионен акт за задължение от 2.6 млн. лв. Банковата сметка на дружеството е запорирана, стана ясно от дело пред Административния съд София-град, където от фирмата обжалва акта на НАП. Процесът е висящ и по него вече година се чака решение, съобщава Сега.

 

Подобно дело е загубено окончателно от друга тъканна банка, тъй като съдът е приел тезата на данъчните, че предоставяните от нея услуги не са медицински и се дължи ДДС. Твърде вероятно е това да е развитието и на делото на ТБКЦБ, предполагат юристи.

 

Това е само щрих от проблемите на българския клон на фирмата, която наскоро обяви, че мести всички съхранявани от нея над 300 000 проби в нова банка в Полша. Българските й клиенти са около 7000 и в момента тънат в неведение какво се случва с генетичния материал на децата им. Преди седмица те са уведомени чрез прессъобщение, че американски инвестиционен фонд е купил лиценза на "Крио сейв".

 

Според Асен Пачеджиев, който е в съвета на директорите на ТБКЦБ "инвестиционният фонд, който е "закупил" лиценза на "Крио сейв", не се афишира по никакъв начин. Няма нова комуникация и от централата на "Есперайт" (едноличния собственик на капитала на българската фирма, част от която е "Крио сейв")". В момента в Швейцария тече криминално разследване срещу "Крио сейв", а според европейски медии част от пробите са загубени. В същото време от българската Изпълнителна агенция "Медицински надзор" продължават да не виждат проблем въпреки хаоса.

 

На притесненията на клиентите, които още изплащат услугата, Пачеджиев отговори, че те трябва да изпълняват договора си с ТБКЦБ и да правят вноските си. "Във всеки друг случай има сериозен риск парите на клиента просто да потънат незнайно къде", призна обаче той.

 

Семействата, които са се доверили на ТБКЦБ, обаче са притеснени заради неуспешните си опити да се свържат с фирмата, както и да получат сертификат за съхранението на пробите. Всъщност българските родители нямат друга информация, освен че биологичният материал е в Полша. 

 

Договорът на Ана и Добромир Николаеви с ТБКЦБ е от началото на март 2019 г. Детето им се ражда на 14 юни и материалът е взет. След дни семейството получава имейла от ТБКЦБ, че пробите ще бъдат прехвърлени в Полша. Николаеви опитват да се свържат с българската фирма. И установяват, че никой вече не отговаря на телефоните и имейлите й, а офисите във Варна и Пловдив са закрити. Така и досега те нямат информация за качеството и местоположението на генетичния материал.

 

"Силно разтревожени сме и в момента единственото, което ни вълнува, е пробата на детето ни да е съхранена", признават родителите. Те са сезирали Комисията за защита на потребителите, медицинския надзор и омбудсмана. "ТБКЦБ не само нарушава договора си, но и моралните и човешки норми, засягащи живота и здравето на децата ни, както и съхранението и евентуалната злоупотреба с техен биологичен материал", обобщават Николаеви. 

 

Десислава Димитрова сключва договор на 14 януари т.г. "Никой не сметна за нужно да спомене за сертификата, който няма да получа, за смяната на локацията на пробите, за преустановяване на дейността и всичко, с което към днешна дата се оказва, че са били наясно тогава", възмущава се тя. И допълва, че за броя на обработените клетки е получила само информация по телефона. През септември Димитрова разбира за проблемите с ТБКЦБ. "Започнахме опити да влезем във връзка с тъканната банка и седалището им в Швейцария, но безрезултатно", разказва още тя. "Какво се случва с биологичния материал, защо нямаме сертификати и не сме информирани своевременно, защо се сменя локацията на хранилището и доколко е безопасно това, защо сключеният договор с новото хранилище е само за 5 години, защо трябваше да разберем от медиите за случващото се, самосезира ли се прокуратурата и още хиляди "защо", казва тя.

 

Източник: Сега