Следва: Пет години сл...

Да турим край на новогодишната пукотевица!

30 Декември 2018
37 9194

Жертвите на терористични покушения в Германия през 2018 бяха по-малко от жертвите на фойерверки. И всичко това – заради атавистичния порив на милиони хора да погърмят на воля поне веднъж в годината, пише Алeксандър Андреев.

    

 

 

 

137 милиона евро изхарчиха германците за фойерверки покрай последната новогодишна нощ 2017-2018. Тези година парите сигурно ще бъдат още повече. А не можеше ли тези десетки милиони да отидат за благотворителност?

 

 

Двама души загинаха в Германия от самоделни пиратки покрай последната новогодишна нощ 2017-2018, десетки бяха ранени. Едно момиче ослепя.

 

 

Жертвите на терористични покушения в Германия през 2018 бяха по-малко от жертвите на фойерверки. Срещу терористичната опасност са впрегнати всички ресурси на държавата (и правилно), харчат се десетки милиони. А срещу новогодишните фойерверки – нищо. Нещо повече: пироманите посрещат на нож всяко предложение за ограничения. Искат си пукотевицата и това е.

 

 

Забрани за дизели, а за фойерверките?

 

 

Заради отделянето на фини прахови частици в Германия постепенно се въвеждат строги ограничения за по-старите дизелови автомобили. А само за една нощ фойерверките изхвърлят във въздуха чудовищно количество фини прахови частици. Защо за дизелите се спори, а за новогодишната пукотевица – не?

 

 

Фойерверките и стрелбата с огнестрелно оръжие през новогодишната нощ (които са особено разпространени на Балканите) са ритуали, свързани с военщината. Защо и кому е необходимо да ги поддържаме в мирно време?

Да не говорим колко цялата тази пукотевица дразни останалата, по-миролюбива част от населението. И ѝ разваля празника.

А клетите животни (домашните, но и дивите) направо се побъркват.

И всичко това – заради атавистичния порив на милиони хора да погърмят на воля поне веднъж в годината.

Не, не го приемам.

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции