<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89320" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Трима българ...

Двама мъже получиха $75 милиона компенсация за излежани погрешка 31 години в затвора (снимки)

17 Май 2021
0 4663

Съдът в Северна Каролина, САЩ, отсъди компенсация в размер на 75 милиона долара за двама мъже, излежали погрешка присъда от 31 години затвор за убийство, което не са извършили, пише The Guardian.

Хенри Макколъм и Леон Броун ще получат по 31 милиона долара всеки за компенсация за прекараните погрешка 31 години зад решетките за престъплението, извършено през 1983 година. Освен това, съдът в Северна Каролина е присъдил допълнителна компенсация от 13 милиона долара за наказателни щети.

Двамата чернокожи полубратя са освободени от затвора през 2014 година след направен ДНК тест. Те са признати за виновни в убийството и изнасилването на 11-годишно момиченце по времето, когато са били тийнейджъри. Макколъм прекарал по-голямата част от престоя си в затвора в очакване на смъртна присъда, докато по-младият Браун, за когото се уточнява, че има умствено заболяване, е получил доживотен затвор без право на замяна.

Невинен мъж, прекарал 23 години в затвора, ще получи $500 000 обезщетение от щата Мисисипи (видео)

Адвокатите на двамата мъже казаха, че са били уплашени тийнейджъри, които са имали нисък коефициент на интелигентност, когато са били разпитвани от полицията и са били принуждавани да признават. Тогава Макколъм е бил на 19, а Браун на 15.

Обезщетиха с $1.5 милиона невинен мъж, прекарал 23 години в затвора (видео и снимки)

В петък полицейското управление на окръг Робесън, един от обвиняемите, уреди частта си от делото за 9 милиона долара. Градът Ред Спрингс, първоначално наречен по гражданския иск, се уреди през 2017 г. за 1 млн. долара.

$27 млн. кръвнина ще получат близките на Джордж Флойд, който загина при арест в Минесота (видео)

Съдебното решение в петък бе взето срещу бившите агенти на SBI Лерой Алън и Кенет Снид, които бяха част от първоначалното разследване. Междувременно Алън се е пенсионирал от служба, а Снид е починал през 2019 година.

“Получих свободата си”, заяви пред медиите МакКълам, “Но все още твърде много невинни хора изтърпяват присъди в затвора и те заслужават да бъдат тук днес”, допълни той при излизането си от съдебната зала.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции