<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте целия т...

Две западни медии за пороците на България

09 Октомври 2020
0 433

Имагинерното върховенство на закона в България, докладът на Еврокомисията, резолюцията на Европарламента – за това пишат днес няколко европейски медии, разказва Дойче веле.

Една от тях – Германската редакционна мрежа RND – излезе с голяма публикация за актуалната ситуация в България. Авторът на статията Дамир Фрас още в началото изброява: “Корупция в държавния апарат, натиск върху правосъдието и медиите. Едва миналата седмица Еврокомисията написа лошо свидетелство на България по въпроса за върховенството на закона.” Германският журналист е разговарял и с евродепутати в навечерието на гласуването. Йенс Гайер, който е лидер на германските социалдемократи в Европарламента, казва по повод на България: “Все повече правителства явно не се чувстват обвързани с общите основни ценности на ЕС. А това силно ме притеснява.”

RND цитира и друго изказване на Гайер: “Би било пълна ирония, ако след десет години британските консерватори постигнат това, което винаги са желали – един ЕС, който служи само за обща икономическа зона, но не и като политически съюз. Това би бил моят най-голям кошмар.”

Борисов – ценен член на ЕНП

“Българите се боят, че ЕС не може да се справи с корупцията” – под това заглавие авторитетният нидерландски вестник NRC Handelsblad публикува обширен анализ от Клара ван де Вийл. В началото авторката припомня, че в ЕС дискусията за върховенството на закона от години се фокусира върху Полша и Унгария, но сега вече и върху България. Тя пише за доклада от миналата седмица, в който оценката за България била “доста хилава”, и за резолюцията по въпроса, която Европарламентът гласува този четвъртък. “Но като имаме предвид позицията на Борисов като ценен член на ЕНП, най-голямото политическо семейство в Брюксел, остава си твърде съмнително дали резолюция изобщо ще бъде приета”, коментира авторката.

Консерваторите отхвърлят обвинението, че си затварят очите, когато става дума за върховенството на закона, се посочва в публикацията на германската RND по същия въпрос. Медията цитира Даниел Каспари, лидер на германските депутати от ХДС/ХСС в Европарламента, който казва: “България изобщо не може да се сравнява с Унгария и Полша. Тези две държави имат само по един център на властта, който задава курса. В България обаче има поне три центъра на властта.”. Авторът на статията добавя, че според Каспари, премиерът, президентът и медийните олигарси играели свои собствени игри. Германският политик признава, че в България са налице масивни проблеми: “Но те могат да бъдат решени само ако социалдемократите, либералите и Зелените в Европарламента си свалят партийните очила и обединят силите си с ЕНП за решаване на проблемите, които има правовата държава в редица страни от ЕС.”

“Европари често попадат в джобовете на управляващи и олигарси”

Авторката на статията на нидерландския NRC припомня за предишните масови протести в България, когато на улицата се развяваха много европейски флагове. Тя пише: “Критичните гласове твърдят, че днес ЕС не само подхранва корупцията и другите пороци в България, но също така и евроскептицизма в страната. Обещаната европейска общност на ценностите на практика се оказва без каквато и да било стойност.”

NRC припомня, че за средноевропейските страни парите от Брюксел са от съществено значение, но те също така насърчават корупцията. “По пътя на конкурсите или по други начини в България европейските пари често попадат в джобовете на политическите елити и на приближените им олигарси.” Вестникът цитира и основателя на “Антикорупционния фонд” в България Николай Стайков, който казва: “Експериментът да се приеме в ЕС една страна без независимо правосъдие, очевидно се провали. А след приемането ЕС не направи нищо, за да затвърди върховенството на закона.”

Източник: Дойче веле

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции