<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90312" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н...

Две от фирмите, кредитирани от ББР, са получили значително по-ниски лихви (аудио)

30 Май 2021
0 450

„Техномаркет“ е получила кредит от Българската банка за развитие с 2% лихва, за да покрие отпуснат заем от друга търговска банка, който бил с лихва 7,5 на сто. Друг от големите кредитополучатели – „Траспект“, също е взел заем с преференциална лихва от ББР – 4%, за да обслужи вече изтеглен кредит от банка с лихва 9 на сто, съобщава Булевард България.

Тези данни от Търговския регистър съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за БНР. Той обяви, че решението за стойността на лихвите е направено от Управителния съвет на ББР. Цялото интервю с министър Кирил Петков можете да чуете тук

Според данните на министерството на икономиката – “Техномаркет” и “Транспект” са в топ 8 на големите кредитополучатели на ББР. Първата фирма е получила над 115 млн. лв. заем, а втората – повече от 60 милиона лева.

Огласиха кои са 8-те най-големи кредитополучатели на ББР

“Техномаркет” е била собственост на “Булгартабак” – компания, в която миноритарен дял акции има Делян Пеевски. “Транспект” е фирма, създадена да изкупи автобусния превозвач “Юнион Ивкони” и част от “Етап адрес”, по информация на „Капитал“. Реално тя е контролирана от Рамадан Алтай и свързана с ДПС. 

По-рано днес същата информация изнесе и номинираният за член на Надзорния съвет на банката Валентин Михов, който трябва да бъде одобрен от БНБ след предложението на икономическия министър. Финансистът, който е член на одитния съвет към банката, не разкри кои са двете фирми.

Служебният министър на икономиката: 1 милиард лева от ББР са отишли едва при 8 фирми (видео)

„Банката за развитие трябва да работи в интерес на хората, на малките и средните предприятия в България. Това, което вече всъщност знае целият български народ, е , че тя се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Не може да оставим наглите да управляват“, добави номинираният за нов член на Надзорния съвет на ББР.

Стопкадър: bTV

Кирил Петков извършва проверка защо са били отпуснати близо 950 млн. лв. кредити на 8 големи компании, свързани с хора като Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Самуилов и братя Домусчиеви. Той покани техни представители на среща в министерството, но всички отказаха да се явят. Шест от тях изпратиха писма на министъра и заявиха, че обслужват редовно своите кредити, които са на стойност минимум 60 млн. лв. на компания.

Министърът на икономиката уволни двама от надзорниците на ББР (видео)

Отделно Петков нареди Митко Симеонов и Велина Бурска от Надзорния съвет да бъдат сменени заради отказ на поканата му да се явят на изслушване. На тяхно място предложи финансиста Михов и Васил Щонов.

„За поста ме покани министър Петков – с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави това, което ѝ е предписано в закона за ББР. Целта на министъра е да покаже хората, при които са отишли парите на данъкоплатците“, заяви Михов.

„Достатъчно ясно е, че хората, които работят в ББР, не всички са гнили ябълки. Там има и хора, които си вършат съвестно работата. Проблемът идва, когато се появяват големи сделки, за които не е ясно защо са направени. Не приличат на нещо, което помага за икономическото развитие на България. Един милиард лева за 8 фирми е безумна концентрация“, добави финансистът, който не вижда аналог между банката и КТБ. Той заяви, че ББР е стабилна и добре капитализирана.

Михов има дългогодишен опит в ръководството на банки. Завършил е магистър по бизнес администрация в престижното бизнес училище INSEAD, бил е консултант в „МакКинзи“, ръководил е проекти в големи банки в България, Германия и Русия. Между 2008 и 2017 г. е заемал висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия, Русия, Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. Основател е на консултанската финансова компания Valor Advisors.

Източник: Булевард България

Аудио: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции