<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коментарите ...

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео “Господари на ефира”)

14 Август 2020
0 11256

Дежавю от 2016 година с днешното изявление на премиера Бойко Борисов съзря Mediapool, припомняйки как тогава той обяви, че ще подаде оставка и ГЕРБ няма да се опитва да съставя правителство в настоящия парламент. Извадка от статията, публикувана от медията преди четири години ви предлагаме сега.

Във видеото горе ви припомняме и материала на “Господари на ефира”, който анализира тогавашните събития. Тогава ние дори връчихме “Златен скункс” на премиера заради това, че не си спази обещанието да подаде оставка, ако ГЕРБ загуби на първия тур.

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео &#8220;Господари на ефира&#8221;)
Цецка Цачева кандидат за президент на ГЕРБ. Снимка: БулФото

Тогава кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите за президент и според Борисов те са очертали ново мнозинство – това на БСП, ДПС и ДСБ.

Ето какво гласи статията на колегите от Mediapool от 2016-та година:

“В първото си официално изявление вечерта след балотажа Борисов каза, че трябва да се въведе мажоритарно и задължително гласуване, както са поискали 3.5 млн. избиратели, гласували на референдума миналата неделя. Според него обаче вече е наложително да се свика Велико Народно събрание.

“Винаги сме се съобразявали с волята на народа и поздравявам тези, които имат повече гласове от нас” заяви той, изказвайки поздравления на победилата президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео &#8220;Господари на ефира&#8221;)
Цецка Цачева с печелившата президентска двойка Румен Радев Илияна Йотова. Снимка: БулФото

Борисов очерта новата политическа ситуация, като през цялото време акцентира на съглашателството БСП -ДПС, пришивайки към тях партията на Радан Кънев ДСБ, която отказа да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втория тур, но останалите партии от РБ сториха това.

Управляващата коалиция няма мнозинство

“От резултатите от изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство и всъщност не само, че не могат да се направят нито реформи, аз мисля, че дори бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от господин Каракачанов и приоритетите, които имат Патриотичният фронт, те рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение, само тази част от Реформаторския блок и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. Така че ние в първия работен ден – дали е утре или вторник, не знам – на парламента, ще депозираме оставката на този кабинет. Ако искат, могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното! Вече има твърдо заявено от резултатите, които излязоха, ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Те могат спокойно, при връщането на мандата (от страна на ГЕРБ-бел.ред.), да си направят кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум, ние ще бъдеме там и ще им го осигурим”, каза Бойко Борисов.

Дежа вю: И през 2016-та Борисов обявява, че ще свиква ВНС и ще подава оставка (видео &#8220;Господари на ефира&#8221;)
Снимка: БулФото

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

Свикването на Велико Народно събрание е задължително

Борисов се обяви за свикване на Велико Народно събрание, обеща че партията му ще подкрепи въпросите на Референдума и предложи субсидията за партиите да стане 0 лева на глас.

“Референдумът, въпреки много условности, ясно показа, че над 3.5 милиона желаят промяна. Мисля, че вече свикването на Велико Народно събрание е задължително! Явно е, че политическата класа, в този си вид и в този начин на управление, нещо не е добре. Голяма част от хората се чувстват неудовлетворени”, продължи с анализа си Борисов тогава.

Нулева субсидия и мажоритарен вот – за това ГЕРБ ще работи с цялата си мощ

“За трите въпроса от референдума ще настояваме, ще участваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закони. Дори нещо повече, считам, че субсидията за политическите партии само ще даде възможност след това олигарсите с черни пари да участват в изборите. Нека да знаем в коя партия кой олигарх какви пари е дал! Затова – нула лева!! Където е един, там и нула. С 1 лев няма да се води никакъв политически живот в никоя партия и тези, които се занимават с политика, го знаят добре! Така че да отидем на нула лева, мажоритарен вот и, разбира се, ние също винаги сме били да се намали броят на депутатите. И по трите въпроса ще действаме с цялата си мощ”, зарече се Борисов.

Каракачанов: Борисов си прави сметка да спечели през мажоритарната система

“Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ. Всички местни фирми са подчинени на кмета. Всички цигани са купени от кмета на ГЕРБ”, посочи Каракачанов. “Г-н Борисов каза едни неистини. Той каза, че някакво ново мнозинство щяло да се сформира, защото “претенциите на Патриотичния фронт били несъвместими с тези на ГЕРБ”, коментира Каракачанов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции