<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доналд Тръмп ...

Дезинформацията във Фейсбук преди изборите в САЩ е повече, отколкото през 2016 г. (графика)

14 Октомври 2020
0 268

Повече дезинформация във Фейсбук при президентските избори в САЩ тази есен, отколкото при предишните през 2016-та година отчитат данните на проучване, публикувано от Института German Marshall Fund Digital.

То е извършено в партньорство с организацията NewsGuard, която оценява достоверността на информационни сайтове, и компанията за проучване на социални мрежи NewsWhip.

Най-често заблуждаващото съдържание идва от два вида сайтове – “създатели на фалшиво съдържание”, които често публикуват неверни неща, и “манипулатори”, които не се позовават на доказателства за твърденията си и не спазват основни журналистически правила, но не прекрачват границата за многократно публикуване на лъжи.

Малък брой такива сайтове достигат до мнозинството потребители – топ 10 на заблуждаващите източници правят 62% от интеракциите с аудиторията. И всички те са от категорията “манипулатори”.
Интеракциите освен това са се увеличили от третото тримесечие на 2016 г. – популярността на манипулаторите е надминала тази на създателите на фалшиво съдържание. Но нарастване има и при двата вида сайтове – при първите с 293%, а при вторите – със 102%.

Европа може да остане без Facebook и Instagram заради забрана за трансфер на данни към САЩ

Наскоро Фейсбук обяви, че ще спре да приема нови политически реклами в седмицата преди президентските избори в САЩ. Това е част от плана на социалната мрежа да намали разпространението на дезинформация и да ограничи намесата в изборите.

Снимка: Austin Distel/Unsplash

“Боя се, че опасността от гражданско неподчинение в страната е по-голяма заради разделението на нацията и това, че изборните резултати вероятно ще бъдат известни след дни или седмици”, каза Марк Зукърбърг в пост във Фейсбук.

От “Фейсбук” и “Инстаграм” ще плащат на потребители да закриват профилите си

Заради коронавируса вероятно много по-голям процент хора от обичайното ще гласуват по пощата, което ще забави обработката на бюлетините. А президентът Доналд Тръмп вече от седмици твърди, че очаква изборните резултати да бъдат фалшифицирани. Миналата година “Туитър” забрани политическите реклами, а “Гугъл” ограничи възможността на рекламодателите да микротаргетират избиратели с такова съдържание.

Източник: Дневник, German Marshall Fund Digital

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции