<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 5 милиона нов...

Делта мутацията: защо през лятото може да стане опасно

25 Юни 2021
0 1536

До края на август Делта мутацията ще причинява 90% от новите случаи на зараза с коронавируса в ЕС, прогнозират от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). “Много вероятно е през лятото Делта мутацията да се разпространява интензивно, особено сред младите хора, които не са ваксинирани”, подчертава Андреа Амон, ръководителка на ECDC. Това може да причини висок риск от зараза, тежко протичане на Covid-19 и дори смърт при хората от рисковите групи, които все още не са получили всички дози от ваксината, казва още тя.

Според ECDC, Делта мутацията, която бе регистрирана за първи път в Индия и първоначално носеше името индийска мутация, е с 40% до 60% по-заразна от британската мутация – т.нар. Алфа мутация.

“Нова вълна”: Защо Делта мутацията се разпространява въпреки ваксините?

40% от хората на 60 години не са напълно ваксинирани

За да се ограничи разпространението на силно заразната мутация B.1.617.2, е “много важно ваксинационните кампании да вървят с пълна сила”, обясняват от ECDC. Засега в ЕС около 30% от хората над 80 години и около 40% от хората над 60 години не са напълно ваксинирани, казват от Службата. А както обяснява ръководителката ѝ Андреа Амон, според наличните до този момент данни, хората, ваксинирани само с първата доза, също могат да се заразят с Делта мутацията. Добрата новина е, че при поставени две дози, т.е. пълна ваксинация, защитата срещу индийската мутация е висока.

В тази връзка ECDC предупреди страните от ЕС да внимават с разхлабването на ограниченията. Защото това “би могло да доведе до много бързо значително нарастване на инфекциите при всички възрастови групи”. А в резултат на подобно развитие може отново до се стигне до ръст в броя на хоспитализациите и смъртните случаи, подобно на нивото от есента на 2020, ако не се предприемат допълнителни мерки, казват експертите. 

В Германия почти всеки трети вече има пълна ваксинационна защита, необходима за предпазване от зараза и/или тежко протичане на Covid-19. И по-конкретно: 26,9 милиона души в Германия са напълно ваксинирани. А общо 43 милиона души са получили поне първата доза от ваксината, което отговаря на 51,6% от населението.

Делта мутацията: какви са симптомите и помагат ли ваксините?

Бъдете предпазливи!

Във връзка с предстоящата лятна ваканция експертите предупреждават да бъдем особено предпазливи. Сабине Дитмар, говорителка по здравните въпроси на германските социалдемократи, казва: “Всички заслужаваме отпуска, но не ви съветвам да пътувате в рискови региони.”

Междувременно броят на новите инфекции с Делта мутацията в Германия силно нарасна. Само за една седмица е регистрирано двойно покачване. От 7 до 13 юни тези инфекции са представлявали 15,1% от общия брой на случаите. Седмица преди това нивото на инфекциите с Делта мутацията е било 8%. А две седмици по-рано е ставало дума за 4%. Експерти се опасяваха именно от подобно удвояване в седмичен период.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции