<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП при Радев...

“Демократична България” при Радев: Не смятаме, че имаме право на претенция за мандат за правителство (видео)

19 Април 2021
0 1711

“Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десните избиратели отново намериха свое представителство в българския парламент, отреди ви важна роля в самото 45-то Народно събрание и не по-малко важна роля в общия политически връх в страната”, каза в началото на разговорите с “Демократична България” президентът Румен Радев.

“Този парламент трябва да вземе важни решения в областта на законодателството, от друга страна те имат нужда от време, но не можем да губим време в един неопределен хоризонт, защото можем да изпаднем в политическо безвремие, от което страната ни губи с всеки изминал ден. Балансът е труден, но аз се надявам, че с вашата експертиза и опит вие ще бъдете активна страна в намирането на решения.”

От своя страна лидерът на ДБ Христо Иванов отбеляза:

“Всички участници в тази конституционна процедура носим отговорността да разчетем правилно, както волята на избирателите, така и повелите на времето. Ситуацията е сложна на много нива. На първо място България е изправена пред три кризи:

  1. Здравната криза.
  2. Икономическите последици.
  3. Третата криза – криза на държавността. Тук става дума за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намираме. Ние трябва не просто да приключим управлението на Борисов, но и да видим в корена онези предпоставки, които са направили възможно тази проблематика, тези дефицити.”

“Петото място след парламентарните избори не ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането на мандат, който да им бъде връчен. Така повелява конституционната логика на процеса.”

Христо Иванов посочи, че здравата основа за фокусиране на усилията е мандатът на втората политическа сила – “Има такъв народ”.

“Тези, които поискаха промяна в мноизинството избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на “Има такъв народ” и ако бъде потърсена нашата подкрепа, ние ще влезем отговорно и конструктивно в разговори”, каза той.

Председателят на ПГ на “Демократична България” заяви, че ще спазва ангажиментите и целите, с които са се явили на тези избори.

“Без да ги наричаме условия, но това са наистина критери, според които ще оценяваме дали различните формати могат да решат проблемите и да изпълнят задачите, с които ние влезнахме в това Народно събрание”, каза още той.

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции