<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Филип Станев ...

Депутатите гласуваха комисия “Магнитски”, ДПС поиска да я оглави

06 Август 2021
0 4204

Около 10 минути отне на Народното събрание да приеме създаването на временна анкетна комисия по “действията и бездействията” на институциите за разследване на значителна корупция и злоупотреба с държавни институции, довели до налагането на санкции по глобалния закон “Магнитски” от Министерството на финансите на САЩ на лицата Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни дружества.

Депутатите гласуваха комисия &#8220;Магнитски&#8221;, ДПС поиска да я оглави

Още по-любопитното – решението комисия да се рови в продължение на 3 месеца по казуса бе прието с пълно единодушие от шестте партии в парламента, без нито един глас “против” и без нито едно изказване в пленарната зала. Опит за интрига имаше само около това кой да бъде председател на въпросната комисия.

Депутатите гласуваха комисия &#8220;Магнитски&#8221;, ДПС поиска да я оглави

ДПС, въпреки че бившият депутат от партията Делян Пеевски е сред санкционираните по закона “Магнитски”, предложи за поста юриста Хамид Хамид. “Има богат юридически и парламентарен опит”, мотивира се зам.-председателят на ПГ на Движението Халил Летифов. Закономерно, идеята не бе приета. 

Излезе разширеният списък с фирми под контрола на Пеевски, Божков и другите санкционирани по закона “Магнитски”

ГЕРБ също поискаха председателския пост – за Даниел Митов. И това закономерно не мина, а съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов все пак припомни преди вота, че ще се проследяват “действията и бездействията” по отношение на корупцията на държавни институции по време на управлението именно на ГЕРБ.

Депутатите гласуваха комисия &#8220;Магнитски&#8221;, ДПС поиска да я оглави
Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов, Демократична България. Снимка: БулФото

Начело на комисията в крайна сметка ще бъде Надежда Йорданова от “Демократична България”, решиха депутатите с мнозинство. Това е и парламентарната група, поискала въобще създаване на комисия и вкарването на историята “Магнитски” и санкциите срещу български граждани в Народното събрание. 

Депутатите гласуваха комисия &#8220;Магнитски&#8221;, ДПС поиска да я оглави
Надежда Йорданова, Демократична България. Снимка: БулФото

Източник: КлубZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции