Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Депутатите забраниха наргилета в заведенията
Депутатите забраниха наргилета в заведенията
gospodari.com
03-13-19
добавено
1670
прегледа

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргилета в закрити обществени помещения. Така режимът за наргилетата се приравни към този за цигарите. Промените в Закона за здравето са предложени от депутати от НФСБ.


 
Въвежда се и забрана на предлагането и продажбата на наргиле на деца.

 

"Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето", посочват в мотивите си вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. "Пушенето на една цигара трае между 5 и 10 минути, докато пушенето на едно наргиле трае между 20 и 50 минути, т.е. може да се предположи, че за един сеанс пушачът на наргиле вдишва толкова дим, колкото при изпушването на 10 или повече цигари", аргументира промените Борис Ячев от "Обединени патриоти". Той допълни, че ароматните смеси за пушене на наргиле съдържат или тютюн, или сушени плодове, които се обработват с химически вещества за приятен вкус и мирис. По данни на МВР не са редки случаите в смеските, които се ползват за пушене на наргиле, да бъдат добавяни и наркотични вещества, допълни той.

 

Все още се чака в парламента да влязат промени в Закона на здравето, подготвяни от миналата година от здравното министерство, с които да се регулират допълнително и настоящите забрани за пушене на цигари на закрито. Сред тях са при няколко нарушения на забраната да се затварят заведения, както и да се регламентира по-ясно кое е затворено и кое отворено помещение, така че във временни тенти към кръчмите също да не може да се пуши.

 

Източник: Сега